Primjeri kršenja tržišnog natjecanja u Hrvatskoj i EU

Autor: Josipa Ban /VLM , 08. studeni 2012. u 22:00
AZTN je kaznio 17 pekara zbog udruživanja/PIX

U Hrvatskoj za udruživanje kažnjeni pekari, u Uniji milijunske kazne Intelu i istraga Gazproma.

Zbog dogovaranja cijena kruha Udruženje obrtnika Osijek, kao i 17 malih pekara, prvi je slučaj u kojem je AZTN izrekao prvu kaznu za kartel.

Iako su kazne simbolične te iznose između 1500 i 2000 kuna, Mladen Cerovac, zamjenik predsjednice Vijeća AZTN-a, objašnjava da je dogovor o cijenama napravljen pod okriljem cehovske udruge zbog čega je Obrtnička komora kažnjena sa 50.000 kuna. "Inače, kazna je do 10 posto ukupnih prihoda koje su ostvarili u prethodnoj godini, ali Agencija ima pravo izreći simboličnu kaznu jer da smo im naplatili tih 10 posto, oni bi nestali, a to nam nije cilj", istaknuo je Cerovac. Europska komisija kaznila je tvrtku Intel s rekordnih milijardu eura zbog kršenja dominantne pozicije na tržištu računalnih čipova. Naime, Intel je nudio rabate računalnim tvrtkama, ali pod uvjetom da se ne kupuju čipove njihovih konkurenata ili da ih kupuju manje. Procjenjuje se da je upravo na taj način Intel uspio zadržati 70 posto svjetskog tržišta čipova, čija godišnja vrijednost iznosi 22 milijarde eura. "Milijuni europskih potrošača oštećeni su takvim ponašanjem Intela", obrazložila je odluku Europske komisije Neelie Kroes, povjerenica EU.

Početkom ove godine Europska komisija kaznila je trinaest tvrtki koje se bave logistikom zbog kartelskih aktivnosti s čak 169 milijuna eura. Tvrtke, među kojima su i UPS, Panalpina i Expeditors, prema objašnjenju Komisije, dogovarale su cijene zračnoga teretnog prijevoza preko četiri kartela od 2002. do 2007. Zanimljivo je da je i njemačka tvrtka DHL sudjelovala u tom tajnom dogovoru fiksiranja cijena, međutim o tome je upozorila regulatora pa je izbjegla financijsku kaznu. Europska komisija nedavno je započela i istragu nad ruskim proizvođačem i izvoznikom prirodnog plina Gazpromom. U svojem izvješću navode da istražuju tri područja na kojima postoji sumnja za kršenje tržišnog natjecanja u središnjoj i istočnoj Europi. Iz Gazproma pak poručuju da su sve njihove aktivnosti u skladu sa zakonom. Ipak, Europska komisija ih sumnjiči da su namjernim zaprekama slobodnog protoka plina podijelili tržište plina, da su spriječili diverzifikaciju opskrbe plinom te da su nametnuli nepoštene cijene potrošačima povezujući cijene plina s cijenama nafte. 

Komentirajte prvi

New Report

Close