Prijedlog za stečaj zbog 25 mil. kn duga

Autor: Suzana Varošanec , 17. listopad 2018. u 22:00
Radnicima je neprihvatljiva isplata 50% duga u 24 rate, kažu u sindikatu/Ivo Čagalj/PIXSELL

Nagađa se da pripajanje može biti osnova za obustavu prethodnog postupka, a iz tvrtke o fazi pripajanja se ne očituju.

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje od oko 25 milijuna kuna u razdoblju dužem od 120 dana, Trgovački sud u Zagrebu je na prijedlog Financijske agencije pokrenuo prethodni stečajni postupak nad dužnikom Hidroelektra Niskogradnja.

To znači da ovu tvrtku tek dva mjeseca nakon što je na Zagrebačkoj burzi objavila da je njezina predstečajna nagodba pravomoćna, čeka polaganje računa u sudskom postupku koji prethodi odluci o tome hoće li stečaj biti otvoren: naime, Uprava je u roku od 8 dana dužna dostaviti na TS pisano izvješće o financijsko-gospodarskom stanju dužnika, u sklopu čega i popis imovine i obveza. O Fininoj inicijativi na tržištu se tek neslužbeno pričalo, međutim, sad dolazi i službena potvrda u sklopu sudskog rješenja u kojem se navodi da po stečajnom prijedlogu dužnik zapošljava 28 ljudi.

S obzirom na zakonske odredbe, navodi TS, po kojima Fina nije dužna dostaviti informacije o gospodarskom položaju dužnika, navedene brojke doslovno su sve s čime TS trenutačno raspolaže, i to kod činjenice da odlučuje u dva postupka koja se vremenski preklapaju. Za postupak pripajanja dužnik je dobio zeleno svjetlo na prošlotjednoj izvanrednoj skupštini društva, naspram toga je stečajni prijedlog podnesen po zakonskom automatizmu, uz nepoznanicu kako će i kojom brzinom završiti.

I dok se iz Hidroelektre jučer nisu željeli očitovati ni oko faze u kojoj je pripajanje društva, pravnici navode da je formalno pripajanje dozvoljeno. "No ne znam hoće li ih to odblokirati", kaže jedan sugovornik. Što se deblokade od strane bivših radnika tiče (8 mil. kn), iz Sindikata graditeljstva Hrvatske se doznaje da su u sklopu pripreme sastanka s Upravom, poručili "kako predložena nagodba u vidu 50% duga u 24 rate nije prihvatljiva". 

Kako je sudsko ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje ovog stečaja zakazano za dan 28. studenog, pitanje je hoće li dotad u sudskom registru biti pravomoćno riješen upis ove statusne promjene. Nagađa se da to može biti osnova za obustavljanje prethodnog postupka. Ipak, s tim je povezano mnoštvo nepoznanica, posebice jer je pripajanje predstečajnog dužnika u blokadi koja traje više od 120 dana – presedan. Za razliku od toga, najprije bi se trebalo iskristalizirati s čime dužnik raspolaže, što zanima mnoge dionike nakon što je drastično pao broj radnika (nedavno ih je bilo oko 500).

Komentirajte prvi

New Report

Close