Prihodi premašili 27 milijuna eura, najznačajniji projekt za razvoj Saponije ulazi u završnu fazu

Autor: Mladen Miletić , 28. travanj 2023. u 11:54
Dajana Mrčela, predsjednica Uprave Saponije/N. Žganec/PIXSELL

Kvartalni rezultati potvrdili rast poslovanja, u odnosu na isto lanjsko razdoblje plus od 10%.

Početak godine osječkoj grupaciji Saponia donio je rast prihoda od gotovo 10 posto, koji su tako u prvom tromjesečju premašili 27 milijuna eura (27,1).

U jučer objavljenom financijskom izvješću za prva tri ovogodišnja mjeseca iz kompanije napominju kako je kreiran snažan rast profitabilnosti od 35 posto ostvarenjem EBIT od 1,2 milijuna eura kao i razmjerni rast EBT od 32 posto, uz ostvarenje dobiti prije poreza u iznosu od 1,2 milijuna eura.

Znatno su pritom rasli prihodi od prodaje na domaćem tržištu koji su u odnosnu na isto prošlogodišnje razdoblje veći 18 posto te su iznosili 15,3 milijuna eura. Na inozemnim tržištima, koja su odgovorna za 43% ukupnih prihoda, realizacija je iznosila 11,4 milijuna eura.

15,3

milijuna eura iznosili su prihodi od prodaje u Hrvatskoj

Uravnotežen rast
“Unatoč povećanoj apsorpciji ulaznih troškova, poslovanje Saponia Grupe ide planiranim smjerom. Ostvaren je značajan rast poslovnih prihoda u vrlo teškom troškovnom i operativnom okruženju.

Financijski napredak poslovnih prihoda posljedično čuva i unapređuje druge ključne pokazatelje poslovanja te je tako omjer neto duga i EBITDA održan na 1,8, a razina neto radnog kapitala bilježi povećanje od 57 posto i iznosi 39,5 milijuna eura. Stvorena vrijednost u prvom kvartalu potvrđuje da je kreiran uravnoteženi rast Saponije”, navodi se u kvartalnom financijskom izvješću.

No, napominje se da poslovanje i dalje obilježava troškovni pritisak kroz rast cijena sirovina i ambalaže, troškova energenata te daljnje povećanje bruto plaće zaposlenika.

“Tako su troškovi materijala za proizvodnju veći 23 posto, a troškovi energenata i goriva viši su za 55 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Rad naših zaposlenika podržan je povećanjem isplata za troškove rada od 16 posto što je alikvotno utjecalo na povećanje prosječne bruto plaće za 1071 zaposlenika”, navode.

Iz kompanije podsjećaju da je Saponia na početku 2024. pokrenula nov ERP sustav SAP/4 HANA te dodaju da nastavljaju proces digitalne transformacije kako bi obje kompanije – Saponia i Kandit bile konkurentne na zahtjevnom tržištu.

Energetska obnova
U razdoblju u kojem postaje jasna važnost energetske održivosti i ušteda, Saponia počinje “ubirati” benefite intenzivnih investicija u povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije, o čemu iz kompanije kažu:

“Sigurno najznačajniji projekt za razvoj Saponije kao moderne i ekološki osviještene kompanije je energetska obnova koja ulazi u završnu fazu, i već se na prvi pogled vidi promjena na pročeljima sve četiri zgrade, a krajnji rezultat odnosno uštede očekujemo do kraja godine. Radnici u proizvodnim pogonima već vide najavljene pozitivne pomake u uvjetima rada, a cilj nam je da se taj proces nastavi i dalje te je pripremljeno niz novih projekata spremnih za realizaciju”.

Komentirajte prvi

New Report

Close