Korak bliže Wall Streetu: Jedini hrvatski jednorog nastavlja ambicioznu ekspanziju: ‘Pred nama je uzbudljivo razdoblje’

Autor: Ana Blašković , 03. studeni 2021. u 09:38
Silvio Kutić, glavni izvršni direktor i suvlasnik vodnjanske IT kompanije/DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Iskorak na američko tržište našem jedinom jednorogu u miraz donosi lukrativan kolač tržišta ‘voice over IT’ usluga.

Prvi, i zasad jedini hrvatski jednorog, Infobip nastavlja ambicioznu ekspanziju. Nakon financijske injekcije od pola milijarde dolara prošlog mjeseca, vodnjanska kompanija akvizirala je američki Peerless Network, globalnog pružatelja VoIP (Voice over IP) usluga.

Premda vrijednost transakcije zasad ostaje tajna, na tragu je planova o izlasku na burzu u New Yorku krajem iduće ili početkom 2023. godine.

Najnovija akvizicija dolazi nakon što je prošlog mjeseca Infobip realizirao 500 milijuna dolara kredita pri čemu su glavni investitori bili kreditni fondovi pod upravljanjem Ares Management Corporationa i oni pod upravljanjem BlackRocka, a pod savjetničkom palicom Morgan Stanleya.

“Novo financiranje svrstava Infobip u ekskluzivnu skupinu renomiranih tehnoloških tvrtki visokog rasta i velike vrijednosti, a koje su koristile sličan oblik financiranja.

To je Infobipova druga runda vanjskog financiranja, nakon značajnog strateškog ulaganja društva za kapitalna ulaganja One Equity Partners (OEP) u visini od ukupno 300 milijuna eura iz druge polovice prošle godine”, ističe kompanija u priopćenju.

57

posto porasli su prihodi Infobipa u prvom tromjesečju ove godine

O detaljima transakcije u Inforbipu ne žele puno govoriti. Tek da je plaćanje izvršeno kombinacijom novca i dionica Infobipa, kao i da će menadžment Peerlessa uložiti dijelove svojih vlasničkih udjela u vodnjansku tvrtku. Samo zaključenje ovisi o zelenom svjetlu regulatora.

Iskorak na američko tržište Infobipu u miraz donosi lukrativan kolač tržišta ‘voice over IT’ usluga budući da je Peerless predvodnik tog segmenta koji pokriva preko 93 posto populacije u SAD-u, ima više od 4500 interkonekcija u 49 (američkih) država i promet od devet milijardi minuta mjesečno na više od 200 tržišta.

Preuzimanjem Peerless Networka ubrzavamo našu međunarodnu strategiju za nekoliko godina. Ovo je vrlo pozitivna stvar za Infobip gledajući s financijske, strateške i operativne strane. Omogućuje nam još jači rast poslovanja u SAD-u što je u skladu i sa strategijom Peerless Networka”, kazao je glavni izvršni direktor i suvlasnik Infobipa Silvio Kutić.

“Zajedno ćemo ponuditi tvrtkama i ljudima diljem svijeta naše usluge kroz uistinu globalnu mrežu potpomognutu lokalnim timovima. Naravno, cilj je pružanje najboljeg korisničkog iskustva na tržištu. Pred nama je zbudljivo razdoblje i velike se stvari pred Infobipom tek počinju događati“, kaže.

Iz kompanije su najavili u svibnju da mogu biti spremni za IPO za 18 do 20 mjeseci/Shutterstock

Skalabilno širenje

“Jako smo uzbuđeni zbog svih mogućnosti koje donosi kombinacija Infobipa i Peerlessa. Omogućuje nam skalabilno širenje naših usluga, mogućnosti i ponude prema korisnicima. Kombinirajući našu, vodeću na tržištu, voice ponudu i Infobipove globalne mogućnosti razmjene poruka stvaramo snažne temelje za zauzimanje pozicije lidera u brzorastućem tržištu cloud komunikacija”, kaže John Barnicle, glavni izvršni direktor Peerless Networka.

“Ovo preuzimanje će, između ostaloga, omogućiti Peerless Networku da pruži sveobuhvatnu podršku svojim korisnicima koji imaju poslovne potrebe izvan granica SAD-a“, dodaje.

Lepeza usluga vodnjanske tvrtke omogućuju kompanijama komuniciranje s velikim brojem svojih korisnika putem poruka, elektroničke pošte ili chat-botova. Među klijentima su im velika svjetska imena poput Ubera, LG-a, Sberbanka, a njihove usluge koristi i (među rekreativnim sportašima) vrlo popularna aplikacija Strava. Peerless pak, pod kišobran Infobipa donosi uži segment komunikacije, VoIP.

Tako bi zajednička rješenja dviju tvrtki u konačnici biti u mogućnosti obraditi više od 30 milijardi mjesečnih korisničkih interakcija kroz cijeli spektar komunikacijskih kanala u više od 190 zemalja diljem svijeta.

1,2

milijarde eura očekivani je prihod Infobipa u 2021. godini

Na pitanje je li akvizicijom Peerlessa u potpunosti iscrpljena financijska injekcija, u Infobipu nisu željeli konkretizirati. Za pretpostaviti je da to nije slučaj budući da je ranije najavljeno da razmatraju nekoliko akvizicija prije izlaska na burzu, a i Bloombergu je potvrđeno da “ciklus preuzimanja nije gotov”.

Planovi o inicijalnoj javnoj ponudi dionica na burzi u New Yorku idu svojim tijekom. Podsjetimo, glavni izvršni direktor i suvlasnik Silvio Kutić u svibnju je za Bloomberg rekao da nakon završetka financiranja (najnovije runde, opa.a.) kompanija može biti sprema za IPO u narednih 18 do 20 mjeseci.

Ovjenčani statusom

U prvom tromjesečju godine prihodi Infobipa porasli su 57 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine zahvaljujući akviziciji OpenMarketsa nakon koje je valuacija premašila milijardu dolara i nakon koje je Infobip ovjenčao prestižnim statusom jednoroga. Ove godine preuzeli su i hrvatsku Shift franšizu te vodećeg svjetskog pružatelja SMS firewall usluge, Anam Technologies iz Irske.

Očekivani prihodi Infobipa u ovoj godini trebali bi iznositi 1,2 milijarde eura, strelovit rast u usporedbi s lanjske razine od oko 720 milijuna eura, odnosno oko 600 milijuna eura ostvarenih 2019.

Komentirajte prvi

New Report

Close