Slučaj zabranjenog ugovora: Presečki izgubio 10-godišnji spor s AZTN-om

Autor: Marija Brnić , 16. svibanj 2022. u 13:47
Spornim sporazumom iz 2011. dogovorene su podjele tržišta, cijene prijevoza i sudjelovanje u obliku zajednice ponuditelja/B. Filić/PIXSELL

Visoki upravni sud odbio je tužbu Presečki grupe i potvrdio ispravnost i posljednjeg rješenja AZTN-a koje je Presečki pokušavao osporiti.

Nakon punih deset godina zatvoren je slučaj zabranjenog ugovora o poslovnoj suradnji krapinske Presečki grupe i još tri autobusna prijevoznika o zajedničkom obavljanju prijevoza putnika u Međimurskoj županiji, za koji im je AZTN izrekao novčanu kaznu od 1 milijun kuna. Visoki upravni sud odbio je tužbu Presečki grupe i potvrdio ispravnost i posljednjeg rješenja AZTN-a koje je Presečki pokušavao osporiti.

Slučaj traje od 2012., zbog spornog sporazuma iz 2011. između Presečki grupe, Rudi expressa, te vlasnika obrta “Jambrošić tours” Borisa Jambrošića i Autobusni prijevoznik “Turist” Željka Jakopića.

Njime su dogovorene podjele tržišta, cijene prijevoza i sudjelovanje u obliku zajednice ponuditelja u svim budućim natječajima za usluge posebnog linijskog prijevoza osnovnoškolaca u Međimurju.

Presečki se žalio na odluku AZTN-a, najprije Visokom upravnom sudu, a nakon što je on dao za pravo AZTN-u, 2014. se obraća Ustavnom sudu, koji 2016. poništava presudu i vraća predmet Visokom upravnom sudu.

Njegovu ponovnu presudu u korist AZTN-a prijevoznici opet upućuju Ustavnom sudu, koji ponovno predmet vraća pred Visoki upravni sud, a on ovaj put poništava rješenje AZTN-a i slučaj vraća na početak.

Presečki se pozivao, i to je uvaženo, da je u njihovu slučaju relevantan Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, čija dosljedna primjena onemogućuje konstrukcije o kartelu.

No AZTN je ponovno utvrdio da su narušili tržišnu utakmicu jer u 2011. ni po tom zakonu nije bilo uređeno pitanje “zajedničkog obavljanja prijevoza”, te je nadležan bio Zakon o tržišnom natjecanju. Novu tužbu Presečkog Visoki upravni sud je odbio i dao za pravo AZTN-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close