Premifab predstavlja inovaciju oporabe destilacijskog taloga

Autor: Marija Brnić , 24. travanj 2022. u 22:00
Igor Podravac, suosnivač Premifaba i direktor poslovnog razvoja/R. Anić/PIXSELL

U suradnji s Geotehničkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu počeli su razvijati inovativnu tehnologiju u razvoju oporabe destilacijskog taloga.

Prošli tjedan, tijekom posjeta ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, tvrtka Premifab iz Svete Nedelje, koja je regionalni lider na tržištu u regeneraciji opasnog otpada, otkrila je da nastavlja s razvojem i ulaže 80 milijuna kuna u novi pogon u Ivanić Gradu, a ovaj tjedan ide i korak dalje.

U suradnji s Geotehničkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu počeli su razvijati inovativnu tehnologiju u razvoju oporabe destilacijskog taloga u korisnu sirovinu za daljnje proizvodne procese u industriji. Vrijednost projekta veća je od 13,3 milijuna kuna, od čega je polovica sredstava sufinancirana EU fondovima.

Značaj ovog projekta za industriju i održivo gospodarstvo na konferenciji koja se sutra održava u HGK-u predstavit će Igor Podravac, suosnivač Premifaba i direktor poslovnog razvoja, izvanredni profesor Aleksandra Anić Vučinić te Silvija Petković, doktorandica Geotehničkog fakulteta i voditeljica kontrole kvalitete i laboratorija u Premifabu.

To je početna konferencija IRI2 projekta “Razvoj nove tehnologije za učinkovitiju oporabu otapala i drugih vrsta opasnog otpada”, jednog od 23 hrvatska projekta iz područja istraživanja, razvoja i inovacija koji su 2020., usred pandemije koronavirusa, dobili ukupno gotovo milijardu kuna bespovratnih EU sredstava.

U pet godina od pojavljivanja na tržištu Premifab je uveo novi standard u regeneraciji opasnog otpada pretvarajući u sirovinu čak 95% otpada, koji vraća pošiljatelju u obliku otapala koja se mogu ponovno koristiti.

Uglavnom je riječ o automobilskoj i farmaceutskoj industriji, te proizvodnji ambalaže za prehranu, a već sada godišnje oporabljuje više od 1900 tona otapala.

Komentirajte prvi

New Report

Close