Premifab je jedina tvrtka u regiji koja 95 posto otpada vraća natrag u proizvodnju

Autor: Promo , 17. svibanj 2023. u 22:00
Igor Podravac, suosnivač i direktor razvoja Premifaba/Premifab/CROPIX

Zbrinjavaju otpadna otapala i ostali opasni otpad na principima održivog gospodarstva.

Tvrtku Premifab 2017. godine osnovali su trojica prijatelja – Igor Oreški, Dominik Mahnić i Igor Podravac kao svojevrsni start-up s pomoću HABOR-ovog kredita.

U šest godina, izgradili su tvrtku koja bilježi kontinuirani poslovni rast s izvozom u sve države u regiji, a može se pohvaliti širokim portfeljem klijenata u automobilskoj, farmaceutskoj i flexoprint industriji.

Prije dolaska Premifaba na hrvatsko, a zatim regionalno tržište, otpad se predavao trećim osobama koje za to nisu imali rješenje, znanje niti tehnologiju. Taj se otpad uglavnom odvozio u Austriju na spaljivanje.

Tu su osnivači Premifaba vidjeli priliku da budu prva tvrtka u ovom dijelu Europe koja će zbrinjavati otpadna otapala na principima održivog gospodarstva, vodeći brigu o utjecaju na okoliš. Samo šest godina kasnije, od čega dvije krizne za svjetsko gospodarstvo, zapošljavaju 19 zaposlenih među kojima glavnu riječ imaju četiri kemijska tehnologa, od kojih su tri žene.

7000

tona opasnog otpada oporabili su u šest godina i tako natrag u industriju vratili više od 6000 tona čistog proizvoda

Nečiji otpad drugome je vrijedna sirovina
Primarna djelatnost im je regeneracija otpadnih otapala i materijalna oporaba ostalog opasnog otpada, što znači da regenerirana otapala plasiraju na tržište u obliku novih proizvoda. Krajnji rezultat su visokokvalitetni proizvodi sa smanjenim utjecajem na okoliš.

U šest godina poslovanja, oporabili su gotovo sedam tisuća tona opasnog otpada i vratili natrag u industriju više od šest tisuća tona čistog proizvoda. U usporedbi s primarnom proizvodnjom, oporabljena otapala stvaraju i do 10 puta manje emisija CO2.

U sustavu gospodarenja otpadom postoji nešto što se zove hijerarhija zbrinjavanja otpada, po kojoj se promatra utjecaj različitih načina zbrinjavanja otpada na okoliš. Ponovna uporaba proizvoda visoko je na toj piramidi, a to je upravo ono čime se Premifab bavi – uzima otpadna otapala od kojih 95 posto ponovno iskoriste za neki proizvod.

Svega pet posto proizvoda postaje otpad, a dodatno se izbjegavaju štetne emisije CO2 koje bi nastale da se mora proizvoditi novi proizvod ispočetka. Osim proizvodnje novih kemijskih proizvoda, bave se i kemijskim leasingom te laboratorijskim uslugama.

Imaju vlastiti akreditirani laboratorij za organska otapala, gdje se odvija provjera kvalitete tijekom svih faza proizvodnje – otpadnih otapala iz raznih industrija koji su ulazni materijal, kvaliteta materijala za vrijeme regeneracije i u konačnici kvaliteta finalnog proizvoda.

Najviši standardi poslovanja potvrđeni EMAS certifikatom
Od ukupno tri tvrtke u Hrvatskoj u EMAS registru, Premifab je jedina kojoj je gospodarenje opasnim otpadom i obrada opasnog otpada osnovna djelatnost, a dobitnik je i priznanja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za uspješnu primjenu inovativnog rješenja u području procesnih i proizvodnih metoda koje štite okoliš i potiču održivi razvoj. Certifikati i priznanja potvrda su da je je njihovo poslovanje u potpunosti temeljeno na principima kružne ekonomije, koja predstavlja budućnost poslovanja.

Poslovni rast i novi pogon s proširenim kapacitetima
Da dobro rade potvrđuju njihovi poslovni rezultati – u prvoj godini pandemije zabilježili su značajan rast prihoda od 44 posto. Dobro poslovanje nastavili su u 2021. godini, a prošle 2022. godine, prve godine rata u Ukrajini, bilježe rast prihoda od 20,3 posto i rast izvoza od 13,6 posto.

Zato ne čudi da je njihov potencijal prije tri godine prepoznao i strani investitor – obiteljski fond De Neef Groep, koji stoji iza velike europske tvrtke De Neef Chemical Processing, a koja je lider u regeneraciji organskih otapala i specijalnih kemikalija.

Taj kapital Premifab koristi za razvoj aktivnosti na novoj lokaciji koju grade u Ivanić Gradu, koja će imati prošireni kapacitet obrade otpadnih organskih otapala, prvenstveno namijenjenih farmaceutskim industrijama. Također, u novom postrojenju je predviđena proizvodnja oko 5000 tona etanola godišnje iz kukuruza.

U Hrvatskoj ne postoji niti jedan proizvođač etanola farmaceutske čistoće te će ovo biti veliki iskorak za tržište. Olakotna okolnost je što Premifab već surađuje s farmaceutskim industrijama, prošli su njihov compliance sustav, a to će dodatno potvrditi implementacijom GMP-a koji je jedan od preduvjeta za izravnu prodaju organskih otapala prema farmaceutskim industrijama.

Vrijednost cjelokupne investicije u novo postrojenje je oko 10,6 milijuna eura, gradnja je započela, a otvaranje pogona predviđeno je 2024. godine. Prošireni kapaciteti proizvodnje omogućit će Premifabu da zajedno sa svojim kupcima nastavljaju širiti svoju održivu poslovnu priču u regiji.

Suradnja s obrazovnom zajednicom
Involvirani su i u obrazovnoj zajednici. Uz donacije opreme jednoj osnovnoj školi za satove kemije, u suradnji s Geotehničkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu provode i IRI2 projekt “Razvoj nove tehnologije za učinkovitiju oporabu otapala i drugih vrsta opasnog otpada” vrijednosti 1,7 milijuna eura.

Krajnji rezultat suradnje biti će nova rješenja za regeneraciju otpadnog mulja, čime će se dodatno smanjiti ukupna količina industrijskog otpada koji se stvara, tj. iz otpada će se stvoriti proizvod i time još jednom potvrditi kružno gospodarstvo u gospodarenju opasnim otpadom.

organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close