Prehrambene tvrtke traže prilike za izvoz

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2023. u 17:00
Uz Kraš, na sajmu u Kölnu predstavit će se i tvrtke Apimel, Avem, Dupin, .../BORNA FILIĆ/PIXSELL

Na najvećem europskom i svjetskom sajmu prehrambene industrije predstavljaju se hrvatske tvrtke Apimel, Avem, Dupin, Hermes international, Kraš, Pekar Tomo, Solana Nin i Varžak med.

Osam hrvatskih prehrambenih tvrtki traže prilike za izlazak na nova tržišta predstavljajući se na Međunarodnom sajmu prehrambene industrije “Anuga”, u Kölnu, dok bi deficit Hrvatske u vanjskotrgovinskoj razmjeni hrane ove godine mogao iznositi enormnih dvije milijarde eura, priopćila je u srijedu Hrvatska gospodarska komora.

Na najvećem europskom i svjetskom sajmu prehrambene industrije predstavljaju se hrvatske tvrtke Apimel, Avem, Dupin, Hermes international, Kraš, Pekar Tomo, Solana Nin i Varžak med. Komora upozorava da se deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni hrane u pola godine približio milijardi eura, što je rekord.

Ovim tempom, a i s obzirom na značajnu turističku potražnju, mogli bismo se približiti deficitu od dvije milijarde eura na razini čitave 2023. Rast deficita dijelom je uvjetovan globalnim rastom cijena, no prisutan je i značajan rast volumena što potvrđuju podaci o uvezenim količinama.

Izvoz u šest mjeseci 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. bilježi rast od 16,8 posto i iznosi 1,85 milijardi eura, što je povećanje od 266,6 milijuna eura. Uvoz je porastao 21,8 posto, za 500,5 milijuna eura, i iznosi 2,79 milijardi eura. Deficit je povećan za 33,1 posto, odnosno za 234 milijuna eura i iznosi 941,8 milijuna eura. Pokrivenost uvoza izvozom je 66 posto, što je smanjenje od 69 posto.

“Bez povećanja volumena proizvodnje i produktivnosti u primarnoj proizvodnji i preradi nećemo imati dobre rezultate u vanjskotrgovinskoj razmjeni, posebice u onim ‘kriznim’ proizvodnjama u kojima ostvarujemo najveći deficit – meso, mlijeko, voće i povrće”, kaže direktorica Sektora za poljoprivredu HGK Jelena Đugum.

Komentirajte prvi

New Report

Close