FOTO: Radnici na ulicama, a predsjednik Uprave Đure Đakovića podnio je ostavku koju je i obrazložio

Autor: Poslovni.hr , 30. listopad 2019. u 13:48
Foto: Pixsell

Navodi da je provedeno gotovo kompletno poslovno restrukturiranje i trenutno grupacija Đuro Đaković posluje samo u održivim programima, dok su svi neperspektivni ugašeni.

Đuro Đaković Grupa obavijestila je investicijsku javnost da je predsjednik Uprave Društva Đuro Đaković Grupe d.d., g. Marko Bogdanović, dana 30.10.2019. godine podnio ostavku na navedenu dužnost. Dana ostavka stupa na snagu istoga dana. U obrazloženju dane ostavke predsjednik Uprave istaknuo je da se Đuro Đaković Grupacija nalazi u nezavidnoj situaciji uslijed dva ključna problema:

1. nemogućnost financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i
2. nedostatak vlastitog kapitala u Društvu.

Navodi da je provedeno gotovo kompletno poslovno restrukturiranje i trenutno grupacija Đuro Đaković posluje samo u održivim programima, dok su svi neperspektivni ugašeni. Svi postojeći ugovoreni poslovi u segmentu proizvodnje vagona u cijelosti su namijenjeni izvozu i pokrivaju zaposlenost proizvodnje za razdoblje do 2021. godine, a definiran je i smjer u ostalim programima. Međutim, smatra da unatoč naporima Uprave i ostvarenom napretku u poslovnim rezultatima daljnje poboljšanje nije moguće bez provođenja cjelovitog financijskog restrukturiranja s naglaskom na jačanje kapitala Grupacije. Djelomično financijsko restrukturiranje grupacije započelo je odobrenjem kredita od 95 milijuna kuna od strane HBOR-a krajem 2018. godine, ali je otežano prestankom financiranja vagonske proizvodnje. Financiranje proizvodnje vagona za izvoz Uprava je pokušala riješiti dogovorom s bankama, pri čemu su iste tražile dodatne kolaterale od RH. Konačni model restrukturiranja smatra mogućim provesti sukladno Smjernicama Europske komisije o državnim potporama za restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama.

Nakon detaljnije razrade razloga svoje ostavke, predsjednik Uprave zaključio je: 'Svi gore navedeni napori Uprave nisu se pokazali dostatnima, a izostala je podrška ključnih dionika, našoj viziji i predloženim koracima za postizanje dugoročne stabilnosti. Nakon višemjesečnih pokušaja i apela, zaključujem da izostaje nužno povjerenje vlasnika u mene te da bi moj daljnji ostanak na ovoj funkciji predstavljao teret u iznalaženju rješenja za društvo. Stoga ovim putem podnosim ostavku na mjesto Predsjednika Uprave, u nadi da će ona pridonijeti pronalasku novih rješenja za stabilizaciju i dugotrajnu održivost Društva.'

Društvo dalje nastavlja funkcionirati pod vodstvom člana Uprave, g. Slavena Posavca, stoji u priopćenju Đuro Đaković Grupe.

Valja naglasiti kako su danas Radnici Đure Đakovića koji su već nekoliko dana u štrajku zbog neisplate plaća prosvjedovali ispred zgrade Brodsko-posavske županije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Stipetici, Mazali, Bogdanovici, deset godina predsjednici uprava pricali bajke, masno naplacivali svoj rad, nitko nikada od svojih placa kupio nije ni jednu dionicu ddjh, osim Mazala, i sada on odlazi i ceka da ga politika ponovo uhljebi na neko drugo radno mjesto. Sindikat je tu isto ispao naivan jer misle da jos holding radi u komunizmu i da su jedini koji imaju znanje za svasanje vagona. Pa svako malo vece selo ima bolje proizvodne pogone i svi rade. 1.000 ljudi ne moze raditi u holdingu. Shvatite to vec jednom dragi radnici jer vas je previse. Nazalost ova prica zavrsava kao i Uljanik i kada zavrsi potrebno je tuzit sve predsjednike uprava za neobavljen posao koji su morali odraditi. 12 godina niste mogli ugovoriti nista znajcajno, stoga ste morali vec davnoooooooo otici. Horvat kaze da drzava vise nije vlasnik vecinski, te stoga neka privatni poduzetnici/ vlasnici rjesavaju problem. Sve ovo obit ce se hdyu o glavu izgubit ce izbore, doci ce sdp a oni ionako niti nemaju vizije ni kadra da tamo sto naprave. Game over. Poruka radnicima holdinga je da gube vrijeme na prosvjed nego da pocnu traziti posao izvan hr

New Report

Close