Predložen predstečaj za Brodosplit

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. travanj 2022. u 16:12
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Do sada na ukupno 25 prijedloga za otvaranje stečajnog postupka društava iz sastava BIS- a radi troje sudaca Trgovačkog suda Split i to Ana Golub Gruić, Katarina Mikulić i Ivan Čulić.  

Splitski Trgovački sud u srijedu je zaprimio prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka nad Brodograđevnom industrijom Split, potvrdila je Hini predsjednica suda Franka Buzov.

Kako je rekla, prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka nad splitskim škverom je zaprimljen danas, a predlagatelj je sam Brodosplit.

Brodosplit je zapao u poslovne poteškoće zbog nemogućnosti povlačenja punog iznosa kredita ruske banke VTB, koja je obuhvaćena zapadnim sankcijama zbog ruske invazije na Ukrajinu. Novac od dvaju kredita trebao je biti utrošen na dovršetak dva broda i druge troškove.

Predstečajni postupak predložen je i za Brodosplitova vlasnika, grupaciju DIV, u kojem se kao razlog navode evidentirane neizvršene osnove za plaćanje od 41,69 milijuna kuna utvrđene polovicom travnja.

“U odnosu na Brodosplitova druga društva ističem da je nad njima pokrenut prijedlog za otvaranje stečajnog, a ne predstečajnog, postupka kao i da predstečajni postupak Brodograđevne industrije Split nema nikakvog utjecaja na tijek postupanja nad navedenim stečajnim postupcima”, izjavila je sutkinja Buzov.

Tijekom ožujka i travnja na tom su sudu održana ročišta za 11 društava iz sastava Brodograđevne industrije Split (BIS), a odgođena su za 40 dana za koje vrijeme se predviđa da bi potraživanja trebala biti plaćena. Razlog tomu je što splitsko brodogradilište ima potraživanja prema Hrvatskoj i kako sada stvari stoje u tim postupcima i predlagatelji i dužnici sve žele okončati mirnom nagodbom, odnosno ostavljeno im je dovoljno vremena da plate svoje dugove.

U te postupke uključene su tvrtke Cjevarska izrada, Brodosplit-računovodstvo i financije, Zaštita trupa od korozije, Izrada alata, Boja-trup, Brodosplit montaža, Bravarski segmenti, Trup inženjering, Nerazorna ispitivanja, Interijeri i završni radovi, te Informatički sustavi.

Osim tih ročišta Trgovački sud u Splitu je u posljednjih nekoliko tjedana zaprimio ukupno 27 prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad društvima koja su povezana sa Brodograđevnom industrijom Split, od čega su dva odbačena jer ne postoje presumpcije postojanja stečajnih razloga.

Za 25 su društva pokrenuti postupci radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnih postupaka te su u odnosu na njih 12 prethodno održana ročišta radi očitovanja o prijedlozima za otvaranje stečajnih postupaka od kojih su četiri ročišta odgođena za 45 dana, a u odnosu na njih osam su određene mjere osiguranja i imenovani privremeni stečajni upravitelji.

Do sada na ukupno 25 prijedloga za otvaranje stečajnog postupka društava iz sastava BIS- a radi troje sudaca Trgovačkog suda Split i to Ana Golub Gruić, Katarina Mikulić i Ivan Čulić.

Krajem svibnja bi se na tom sudu trebala održati ročišta radi raspravljanja o pretpostavkama za otvaranje stečaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close