PPK karlovačka mesna industrija za vlastite potrebe izgradila sunčanu elektranu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. rujan 2020. u 12:46
Foto: pixabay / ilustacija

Razdoblje povrata investicije procijenjeno je na 5,2 godine

PPK karlovačka mesna industrija izgradila je i pustila u rad sunčanu elektranu za vlastite proizvodne potrebe, investicija je vrijedna 7,2 milijuna kuna, dok se godišnja ušteda procjenjuje na 830 tisuća kuna, objavili su u petak iz te tvrtke.

Elektrana je površine 7.500 četvornih metara i izlazne snage 1,2 megavata (MW).

Ukupno 3.939 fotonaponskih modula, pojedinačne snage 305 W, proizvode električnu energiju za vlastitu potrošnju koju je PPK implementirao u svoje proizvodne procese.

Očekivana godišnja proizvodnja sunčane elektrane je 1,2 gigavatsata (GWh), a procijenjena ušteda na godišnjoj razini je 10,89 posto, odnosno 830 tisuća kuna godišnje, navode iz karlovačke tvrtke.

Razdoblje povrata investicije procijenjeno je na 5,2 godine, ističu PPK, napominjući da je cilj projekta i doprinos očuvanju okoliša koji će se očitovati smanjenjem emisije ugljičnog dioksida (CO2) za 274 tone godišnje.

Predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije Igor Miljak ističe kako visoke ekološke standarde i načela održivog razvoja ubrajaju u temeljne odrednice svog poslovanja.

“Uz napredak u primjeni standarda zaštite okoliša, važni su dakako i financijski učinci projekta te smo vrlo zadovoljni što smo tijekom probnog razdoblja u trajanju jednog kvartala čak i premašili očekivane rezultate, ostvarivši proizvodnju od 720 megavatsata (MWh) električne energije”, rekao je.

Posebno ih veseli, dodaje, što je projekt u cijelosti hrvatski domaći proizvod.

Projektant i izvođač solarne elektrane bila je hrvatska tvrtka Enerco Solar, a sva oprema za izgradnju, uključujući panele hrvatskog proizvođača Solvis, dolazi iz domaće proizvodnje.

Sunčana elektrana izgrađena je po principu “ključ u ruke” i realizirana je u suradnji s tvrtkom HEP ESCO, članicom HEP grupe, kao prvi projekt iz Programa HEP EE solar plus, koji se odnosi na investicije u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije za industrijske objekte.

Ukupna vrijednost investicije u solarnu elektranu iznosi 7,2 milijuna kuna, od čega je polovica sufinancirana bespovratnim sredstvima Ministarstva poljoprivrede kroz podmjeru 4.2. “Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda”, provedba tipa operacije 4.2.3. “Korištenje obnovljivih izvora energije”.

U priopćenju se prenosi i izjava ministrice poljoprivrede Marije Vučković koja ističe da su “investicije u obnovljive izvore energije korak prema održivom razvoju, a znače uštedu novca, resursa i brigu za okoliš te podrazumijevaju povećanje efikasnosti, racionalizaciju troškova i pozitivan utjecaj na stanje resursa”.

Korištenje obnovljivih izvora energije nastavit će biti važna intervencija u budućem Nacionalnom strateškom planu te će uspješnim proizvođačima i prerađivačima omogućiti smanjenje troškova poslovanja, naglasila je.

Nastavak ulaganja u grupi Pivac

PPK karlovačka mesna industrija dio je grupe Pivac koja u priopćenju najavljuje da, nakon završene investicije u Karlovcu, planira izgradnju sunčane elektrane snage 2 MW u novom pogonu Mesne industrije Braća Pivac koji se gradi u Gospodarskoj zoni Ravči kod Vrgorca.

Također, u planu su investicije u solarne elektrane snage 1 MW u Mesnoj industriji Vajda Čakovec, odnosno 0,2 MW na farmi junadi Šumbar u Rečici kod Karlovca, na kojoj je ujedno u tijeku i proširenje kapaciteta.

Komentirajte prvi

New Report

Close