PPD nezaustavljiv: bruto dobit 268 mil. kn

Autor: Marija Brnić , 01. travanj 2016. u 07:47
Pavao Vujnovac, direktor PPD-a/B. Filić/PIXSELL

Tvrtka PPD za distribuciju plina prodala 1,3 milijarde kubika prirodnog plina, što je godišnji rast od 33 posto.

Energetski holding Prvo plinarsko društvo (PPD) nastavilo je i u prošloj godini s vrlo snažnim rastom: ukupni prihodi koje ta grupaciju sada iskazuje preko svoje kompanije Energia naturalis u 2015. su iznosili 3,9 milijardi kuna, što je povećanje za čak 25 posto. U 2014. konsolidirani prihodi grupacije PPD iznosili su tri milijarde kuna, a godinu ranije bili su 0,9 milijardi kuna.

 

786milijuna

prostornih metara prirodnoga plina uvezli lani, što je 74% našeg uvoza

I bruto dobit vukovarske grupacije lani je povećana i dosegnula je čak 268 milijuna kuna. Prethodne, 2014. dobit je iznosila 149 milijuna kuna.  Ova grupacija svoj je rast gradila zahvaljujući liberalizaciji plinskog tržišta u Hrvatskoj, no sve više širi poslovanje i u drugim segmentima. Osim na hrvatskom tržištu, pozicije jača i u Mađarskoj, Sloveniji, BiH i Srbiji. Lani je na tim tržištima ostvarila 54 milijuna eura prihoda, s time da je 90 posto prihoda realizirano u Sloveniji putem trgovine električnom energijom.

No, distribucija plina i dalje je dominantan generator prihoda grupacije. Lani je tvrtka PPD za distribuciju plina prodala ukupno 1,3 milijarde prostornih metara prirodnog plina, što je na godišnjoj razini porast od 33 posto. PPD-ovci su u 2015. uvezli 786 milijuna kubika prirodnog plina, odnosno 74 posto ukupno uvezenih količina u Hrvatskoj, a ističu i da je 26 posto prirodnog plina pribavljeno na domaćem tržištu. Prodaja je, ocjenjuju, zadržala rastući trend, unatoč tomu što su godinu obilježili trend pada cijena na globalnoj razini, posebice u posljednjem tromjesečju.

Grupacija Energia naturalis nastavlja i s razvojem vlastite distribucijske mreže prirodnog plina, a njezine tvrtke PPD – opskrba poslovnih korisnika i PPD – opskrba kućanstava lani su isporučile 12 milijuna prostornih metara plina, dok su ostali opskrbljivači isporučili 0,85 milijuna. Grupacija je, inače, osim prihoda, prošle godine porast zabilježila i u broju zaposlenih. U kompanijama u Hrvatskoj lani je broj radnika povećan za 25, na 88, dok je u tvrtkama na drugim tržištima zaposlila novih 12 radnika, pa ih sada ima 15.

Uglavnom je riječ o visokoobrazovanom kadrovu, više od 60 posto. PPD-ovci naglašavaju i kako nastavljaju s pripremama za početak intenzivnog investicijskog ciklusa, dominantno sa svrhom diverzificiranja poslovanja. Grupacija je u Luci Ploče u prvoj razi gradnje terminala za ukapljeni naftni plin i za naftne derivate, s ciljem da Ploče budu glavno regionalno čvorište za uvoz i izvoz plina. Jedan od projekata na kojemu rade jest preuzimanje kutinske Petrokemije, za koju su jedan od ukupno četiri kandidata što su državi dostavili obvezujuću ponudu na provedenom javnom natječaju, za koji se odluka o odabiru najbolje ponude još iščekuje. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

i gdin direktor ”nezaustavljivo raste” koliko ima 180-190 kg

New Report

Close