Potpore udvostručuju izvoz namještaja

Autor: Biserka Ranogajec , 16. studeni 2012. u 08:30
Hrvatski namještaj ima izvoznu perspektivu/PIX

Petnaest vodećih hrvatskih kompanija i poduzetnika predstavilo novoosnovanu udrugu proizvođača namještaja.

Renato Radić, vlasnik Prime i predsjednik novoosnovane udruge Hrvatski proizvođači namještaja, vjeruje da bi izravnom intervencijom države kroz nove strukturne potpore drvnoprerađivačka industrija u idućih tri do pet godina mogla povećati zaposlenost i izvoz od 50 do 100 posto.

Predstavljajući u četvrtak u Zagrebu udrugu koju je osnovalo 15 vodećih hrvatskih kompanija i poduzetnika, Radić je najavio između dvije i tri milijarde investicija, i to već u prvom polugodištvu iduće godine, dakako pokrenu li se potrebne promjene. Dodao je kako je ovo prva Vlada koja ih je saslušala i shvatila bit problema, posebice Radimir Čačić, sada već bivši prvi potpredsjednik i ministar gospodarstva. Čačić je, dok je bio član Vlade, najavio dolazak na predstavljanje udruge Hrvatski proizvođači namještaja. Radić se nada nastavku suradnje s nadležnim ministarstvima kao i koordiniranom radu s ostalim udruženjima koja okupljaju poduzetnike iz ove industrije u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj udruzi poslodavaca i Drvnom klasteru. Zaključuje da je upravo ulazak u Europsku uniju velika šansa industriji namještaja koja već sada izvozi 70 posto proizvodnje. Ili ćemo propasti ili napredovati, kazao je Radić.

Dok je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u proizvodnji namještaja radilo 50.000 ljudi, danas ih je dvadesetak tisuća. U posljednje dvije godine izgubljeno je 2000 radnih mjesta, a gubici se penju na 70 milijuna kuna godišnje. Udruga okuplja članove koji zapošljavaju više od 4,5 tisuća radnika i ostvaruju gotovo 1,1 milijardu kuna prihoda na godinu. To su AG Dinas iz Beljevine, Bor i Lipa iz Novog Marofa, tri tvrtke iz Brestovca (Pilana, TN i Brestovac), Ciprijanović iz Orahovice, Drvna industrija Čazma iz Čazme, DI Klana iz Klane, DIN Novoselec iz Novoselca, Prima Commerce iz Bjelovara, Prima namještaj iz Zagreba, Spin Valis iz Požege i Tvin iz Virovitice. Čitav drvnoprerađivački sektor pak ima godišnji prihod od 3,24 milijarde kuna ukupnog prihoda. Međutim, Radić upozorava da danas samo deset posto hrvatskog drva završi u domaćem namještaju.

Imamo kapacitete, dodaje, ali oni su danas iskorišteni tek polovično. Narudžbe su zbog krize izgubljene i mogu se vratiti uz pomoć države tako da se ova industrija proglasi strateškom, a dobar primjer je Poljska koja je i u teškoj gospodarskoj situaciji imala rast ove industrije. "Zaposlenost u drvnoprerađivačkoj industriji posebice je važna za ruralna područja, jer ljudi u Lici ili Garešnici nemaju gdje drugdje raditi ako ne rade u ovom sektoru", slikovito poručuje Radić. Konkretno, Prima grupa ima osam tvornica u Bjelovaru, Đurđevcu, Varaždinu i Novoj Gradiški, od čega su tri u inozemstvu. Prima je osim toga u strateškom partnerstvu s tvornicom namještaja u Brestovcu. Grupa zapošljava 800 ljudi, a do kraja ove godine Radić procjenjuje da će ostvariti ukupan prihod od 320 milijuna kuna. 

Alen Leverić, pomoćnik ministra gospodarstva, obećao je drvnoprerađivačkom sektoru i u proračunu za iduću godinu nepovratne potpore, ali nije mogao kazati i koliko. Uz to je najavio cijeli set Vladinih mjera koje se razmatraju i koje dižu konkurentnost sektora. Primjerice, uz nepovratne potpore razmatra se mogućnost subvencioniranja države u transportnim troškovima kod većeg broja industrija prema uzoru na druge države, zatim pomoć u izlaganju na međunarodnim sajmovima i sl. Marijan Kavran, direktor Drvnoga klastera Hrvatske, također smatra da veći broj udruga poduzetnika može biti koristan jer svi imaju isti cilj – rast konkurentnosti i poboljšanje financijskog položaja domaće drvne industrije.

Poticaji

Neisplaćeno 59 milijuna kuna za 2012.

Zdravko Jelčić, direktor Spin Valisa, vjeruje da će se najkasnije do 15. prosinca ove godine isplatiti Vladine potpore koje je ova industrija dobila za 2012. u visini od 59 milijuna kuna. Industrija namještaja trenutačno se boji viših cijena sirovina i ostalih otežanih uvjeta koji se mogu iščitati iz pisama razumijevanja koja su nekima poslale ovih dana Hrvatske šume. U najavi slijedi i potpuno ukidanje tzv. naknade OKFŠ što bi HŠ mogle kompenzirati novim poskupljenjem. Novi zakon o preradi drva trebao bi također zaštititi industriju namještaja od novih nameta, smatra Jelčić.   

Komentirajte prvi

New Report

Close