Zeleno gospodarstvo
.GREENSaturday

Poticanje modne održivosti i slow fashiona

Osnivačica startupa DressApp.GREEN organizira modni buvljak koji ima i humanitarni karakter.

Borivoje Dokler
27. studeni 2023. u 17:00
Maja Pulić kaže kako se godišnje zbog ‘brze mode’ baci 90 milijuna tona tekstilnog otpada/PD

Maja Pulić, osnivačica startupa DressApp.GREEN koji se razvija u području održive mode, u subotu organizira modni buvljak.GREENSaturday. Buvljak održat će se od 10 do 17 sati u prostoru Studija Klet u zagrebačkoj Ilici 73. Ulaz je besplatan za izlagače i za kupce, a cilj organizatorice je poticanje modne održivost i slow fashion pristup.

Maja uz ZICER-ovu podršku razvija i mobilnu aplikaciju DressApp.GREEN koja bi trebala biti lansirana u prvom kvartalu 2024. godine.

Drugi najveći zagađivač
Vjeruje kako će se, ako potrošačima osiguraju da na dlanu imaju sigurnu i inspirativnu platformu na kojoj će se u par klikova moći “riješiti” svoje neželjene odjeće te pritom i zaraditi, smanjiti količina odjeće koju bacaju u smeće. S druge strane, platforma će kupcima omogućiti da potrebne artikle kupuju po povoljnijim cijenama. “Sve se više otvoreno priča o tome kako je modna industrija drugi najveći zagađivač današnjice – godišnje proizvede 100 milijardi modnih artikala, a istovremeno se baci 90 milijuna tona tekstilnog otpada.

Glavni krivac tome je tzv. brza moda, ali i društvene mreže koje serviraju neke potpuno besmislene i neodržive trendove. Primjerice, nije popularno fotografirati se češće od jednom u istoj odjevnoj kombinaciji, a svaki novi artikl mora se kupiti odmah čim se pojavi u trgovinama. Većina tog otpada završi na odlagalištima gdje se ili spaljuje ili razgrađuje i pritom oslobađa štetne kemikalije u okoliš. Nemjerljiva je šteta koja pritom utječe na naš okoliš i zdravlje ljudi i životinja”, zaključuje osnivačica startupa DressApp.GREEN.

Donacije za Nismo same
Svi posjetitelji, kupci i prodavatelji prilikom dolaska na sutrašnji buvljak mogu pokloniti jedan artikl iz svojeg ormara ili kolekcije kojeg više ne nose.

Ti artikli će se odmah prodavati na posebno označenom štandu i sav prihod od njihove prodaje će se donirati udruzi Nismo same za žene oboljele i izliječene od raka.

New Report

Close