Postao žrtva kriminalaca: Šestan izigran u Kamerunu

Autor: Tena Džodan , 29. prosinac 2011. u 17:00

Hrvatske tvrtke, među kojima je i Šestan-Buch koji se bavi proizvodnjom vojnih kaciga, žrtve su kamerunskih kriminalaca.

Naime, hrvatskom veleposlanstvu u Maroku, koje pokriva i Kamerun, obratile su se hrvatske tvrtke koje su se suočile s poslovnim prijevarama. Riječ je o “poslu” koji se ugovarao e-poštom, a za dogovoreni posao s navodnim kamerunskim ministarstvom obrane tražila se uplata depozita pregovaračima. Za realizaciju tih poslova pregovarači su tražili i dobili od dvije do pet tisuća dolara.

Hrvatsko je veleposlanstvo uvidom u predmet i konzultirajući se s veleposlanstvom u Rabatu dokazalo da je riječ o kriminalcima koji su ubirali provizije za fiktivne poslovne pregovore. Sve provjere referencija s kojima kamerunski partneri dokazuju sigurnost narudžbe, koje je provelo hrvatsko veleposlanstvo u Maroku, pokazale su se da je riječ o krivotvorinama. Alojzije Šestan, direktor Šestan-Bucha, potvrdio je za Poslovni dnevnik da je i njegova tvrtka oštećena u aferi Kamerun, no nije mogao ništa komentirati jer su pokrenuli sudski postupak protiv prevaranata. Svojedobno je i HGK upozorio na probleme u poslovanju s Kamerunom, Nigerijom i Ganom. Svaki je put riječ o lažnim agentima koji ubiru provizije i nakon toga nestanu. HGK savjetuje da se u takvim i sličnim slučajevima u sklapanju poslova s novim domaćim ili stranim poslovnim partnerima zatraži izrada boniteta.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne mogu vjerovati da su bili tako glupi? Pravo im budi…valjda su nesto naucili.

New Report

Close