Postaje najveći pružatelj međunarodnoga prijevoza u hladnom lancu po svim vrstama

Autor: Darko Bičak , 16. veljača 2021. u 22:00
Iz Primaca ističu da će sad godišnje imati promet više od 6100 TEU kontejnerskih jedinica/Pixabay

Integriranjem etabliranog Tri Mare ulaze u sam vrh pomorskog špediterstva u Hrvatskoj.

Jedna od najznačajnijih hrvatskih špediterskih tvrtki, zagrebački Primacošped, uspješno je pripojio Tri Mare, vodeću otpremničku agenciju specijaliziranu za izvoz roba pomorskim i multimodalnim transportom.

Za poznate brendove

Kako pojašnjavaju iz Primaca, nakon što je ranije proveo akviziciju tvrtke Tri Mare koja je imala poslovnice u Rijeci i Chicagu, Primaco je s početkom godine u potpunosti pripojio ovu etabliranu agenciju za pomorski transport u svoje poslovanje.

Tri Mare već 23 godine obavlja pomorski transport u prekooceanske zemlje za inozemne kupce poznatih hrvatskih i regionalnih prehrambenih brendova kao što su Argeta, Donat MG, Kraš, Frank, Knjaz Miloš, Bambi, Ledo itd. Bivša vlasnica riječkog špeditera, Marija Šimunović Tadej, ostala je na poziciji savjetnice direktora te će biti uključena u operativno poslovanje.

Petar Šimić, predsjednik Uprave Primaca, ističe da će ovom akvizicijom njegova tvrtka na godišnjem nivou imati promet više od 6100 TEU kontejnerskih jedinica, čime postaje jedan od najvećih pomorskih špeditera u Hrvatskoj.

Nakon investicija u razvoj cestovnog transporta i nakon zauzimanja pozicije najvećeg zračnog otpremnika u Hrvatskoj, ovime Primaco postaje najveći hrvatski pružatelj međunarodnog transporta u hladnom lancu po svim vrstama transporta.

Daljnji organski rast

Iako je korona kriza pogodila većinu tvrtki, posebice one koje su vezane za međunarodno tržište, u Primacu ističu da su oni poslovali stabilno. Naime, Primaco je u 2020. godini ostvario prihod od 101 milijun kuna, a što je ista razina prihoda u odnosu na prethodnu godinu.

U tekućoj godini najavljuju daljnji organski rast, ali i potencijalnu novu akviziciju, sa željom da ova špediterska tvrtka nastavi dalje konsolidirati tržište transporta i špedicije. “Iako nam globalna pandemija i makroekonomska situacija ne idu na ruku, međunarodni transport roba se nije zaustavio i optimisti smo za tekuću godinu u kojoj smo planirali blagi rast prihoda” izjavio je predsjednik Uprave Primaca Petar Šimić.

Inače, Primacošped je obiteljska tvrtka koju su osnovali roditelji današnjeg direktora, Angel i Nada Šimić, 1989. i od tada je postalo jedno od vodećih poduzeća jugoistočne Europe u djelatnosti transporta i otpremništva za sektore poput farmaceutskog i zdravstvenog, prehrambenog i sektora brzo pokvarljive robe, visoke tehnologije i visokovrijedne robe.

Danas ga vodi druga generacije obitelji i profesionalni menadžment. Kako ističu, danas raspolažu s flotom od 95 vozila i više od 170 zaposlenika diljem 13 poslovnica u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Oko 60% poslovanja se odnosi na cestovni i 40% na pomorski i zračni transport.

Oko 75% poslovanja obuhvaća transport ‘hladnog lanca’, sa svim uključenim vrstama transporta. Petar Šimić napominje da, između ostalog, snaga poduzeća leži i u imovinskoj strategiji jer je vlasnik transportne flote vozila i IT sustava.

To im omogućuje zadržati optimalnu kontrolu nad svim strateškim procesima.

Komentirajte prvi

New Report

Close