Znatno poskupljuje slanje paketa putem Hrvatske pošte ako koristite neodgovarajuće kutije za pakiranje

Autor: Darko Bičak , 05. svibanj 2021. u 14:50
Standardizirane kutije HP-a Foto: Hrvatska pošta

Iako je cijena slanja paketa ista, Pošta odobrava popust korisnicima koji koriste standardizirane kutije kupljene u Pošti ili iz nekog drugog izvora

Cijena slanja paketa ostala je ista za sve korisnike koji koriste standardiziranu ambalažu, bilo da se radi o brendiranim kutijama HP-a ili onih u vlasništvu građana, kazali su nam iz Hrvatske pošte na upit da nam pojasne spekulacije da bi slanje paketa u vlastitoj kutiji moglo biti i duplo skuplje od onog ako se šalje u standardiziranoj kutiji HP-a. No, pojašnjavaju da uz povećanje cijene univerzalne usluge slanja paketa do 10 kg, paralelno uveden i popust u istom iznosu za korištenje ambalaže standardnih dimenzija.

“Pošiljke koje nisu adekvatno zapakirane ili svojom veličinom odstupaju od standardnih mjera stvaraju značajne troškove u svim segmentima dostavnog procesa – od prijama, sortiranja, prijevoza do isporuke. Pošiljke koje nisu odgovarajuće zapakirane mnogo teže prolaze kroz automatizirane sustave i usporavaju sortirni proces te otežavaju maksimalno korištenje prostora u poštanskom uredu i u vozilima. Isto tako, pošiljke nestandardnih dimenzija češće uzrokuju probleme prilikom transporta te oštećuju druge pošiljke, što osim povećanih troškova utječe i na kvalitetu usluge i zadovoljstvo korisnika našim uslugama. Primjerice, neadekvatno zapakirana boca ulja ili vina koja se razbije ošteti i druge pošiljke”, kazala nam je Jo Kempen, izvršna direktorica u Uredu za korporativne komunikacije Hrvatske pošte.

Iz Pošte dodaju da je standardiziranje paketa praksa koju provode svi logistički distributeri u EU, a za posljedicu ima bržu i kvalitetniju usluge za  korisnike. Standardne kutije mogu se kupiti u poštanskim uredima ili u drugim trgovinama koje prodaju ambalažu za pakiranje. Ukoliko korisnici šalju pošiljke u takvim kutijama, vlastitim ili kupljenim u poštanskom uredu, konačna cijena se za njih zapravo ne mijenja, odnosno ista je kao i prije 1. svibnja, naglašavaju u pošti.

Dimenzije standardiziranih kutija za univerzalni paket koje se mogu kupiti u poštanskim uredima se nalaze na poveznici – https://www.posta.hr/tipskom-ambalazom-do-popusta-za-slanje-paketa/8893.

 

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close