Zagrebačkoj tvrtki otvorena vrata za milijunski projekt u Njemačkoj

Autor: Darko Bičak , 31. srpanj 2023. u 11:54
Tim stručnjaka zadužen je za dizajn i implementaciju BMS i PMS sustava/PD

Zagrebačka tvrtka uključena u izgradnju velikih podatkovnih centara u Frankfurtu.

Zagrebačka visokotehnološka tvrtka Eccos već se 25 godina bavi rješenjima iz područja elektrotehnike, informatike i sigurnosti.

No, kada su 2018. dobili vrijedan ugovor o unapređenju i održavanju elektroničkih i elektromehaničkih sustava kontrole pristupa ljudi i vozila u svih 80 objekata Europske komisije u Bruxellesu, postali su globalni igrač.

Kako pojašnjava Krešimir Paić, koji je uz Silvija Pregleja direktor i suvlasnik Eccosa, projekt s EU ih je ohrabrio da izađu na njemačko tržište te pomogao u dobivanju poslova u toj zemlji. Također, pomaže im da ih potencijalni budući korisnici shvate kao ozbiljnog i pouzdanog partnera.

25

godina Eccos se bavi rješenjima iz područja elektrotehnike, informatike i sigurnosti

Shvatili da su konkurentni
“Kako na projektu s Europskom komisijom održavamo sustave kontrole pristupa za više od 80 objekata koje koristi više od 20.000 ljudi, jasno je da se radi o velikom projektu u kojem je nužna kombinacija iskustva, znanja i snalažljivosti koje posjeduju naši stručnjaci.

Nakon isteka ugovora u trajanju od četiri godine, ugovor nam je produžen za još godinu i pol koliko je maksimalno bilo moguće u tom trenutku bez novog natječaja što nam potvrđuje da su zadovoljni suradnjom”, kaže nam Paić. Dodaje da su kroz projekte sa EK, ali i ostale, manje, ali brojne inozemne projekte, shvatili da se uspješno mogu nositi s izazovima europskih klijenata te da mogu konkurirati na europskom tržištu.

“U Njemačkoj smo 2020. otvorili tvrtku kćer Deccos koja se, kao i Eccos, bavi razvojem i implementacijom sofisticiranih rješenja iz područja elektrotehnike i informatike. Naglasak je stavljen na pružanje inženjerskih usluga, usluga puštanja u pogon i usluge servisa u industriji za automatizacijsku i pogonsku tehnologiju te distribuciju energije i sve s time povezane djelatnosti u zgradarstvu, industriji i energetici.

Krešimir Paić, direktor i suvlasnik Eccosa/PD

Deccos ima bogato iskustvo, a želimo postati jedan od prepoznatih integratora sustava na projektima spomenutih djelatnosti na zapadnom tržištu, a za buduće kompleksne projekte kanimo zajedničkim snagama ponuditi kvalitetnu uslugu te biti partner na kojeg se može osloniti. Širenjem poslovanja nastojimo hrvatsku pamet, znanje i iskustvo izvesti na njemačko te ostala zapadnoeuropska tržišta”, navodi Paić.

Iako se Eccos može pohvaliti brojnim uspješnim projektima i gotovo nema ozbiljnije tvrtke u Hrvatskoj s kojom nisu surađivali, već su godinama izvozno orijentirani i prisutni na tržištima svih susjednih zemalja: Sloveniji, BiH, Crnoj Gori te Srbiji. Isto tako su sve više orijentirani na zapadnoeuropsko tržište. U ovoj zagrebačkoj IT tvrtki naglašavaju da puno poslova odrađuju u samoj Hrvatskoj, ali uglavnom za velike svjetske i europske investitore.

Trenutno je u tijeku projekt izgradnje velikih podatkovnih centara u Frankfurtu gdje Deccosov dio posla predstavlja važan segment projekta. Vrijednost dosad ugovorenih radova u prvoj fazi iznosi oko milijun eura, a odnose se na dizajn i implementaciju BMS (Building Management System) i PMS (Power Management System) sustava. Zbog obveze o tajnosti podatka, u Eccosu nam mogu otkriti samo kako se radi o suradnji s najvećim svjetskim investitorima.

U Hrvatskoj Eccos oprema drugu cijev tunela Učka svim električnim i strojarskim sustavima /PD

Posao u Osijeku
“U Hrvatskoj trenutno opremamo drugu cijevi tunela Učka svim električnim i strojarskim sustavima kao partner velike francuske korporacije Bouygues. U završnoj fazi je i projekt nove bolnice u Osijeku gdje implementiramo sustave tehničke zaštite, sustave za vatrodojavu, bolničko-komunikacijski sustav te sustav potrošnje energenata te objedinjavamo spomenute sustave u našu vlastitu aplikaciju za integraciju sustava tehničke zaštite, zaštite od požara i upravljanja u industriji i zgradarstvu.

Također, razvili smo i vlastitu aplikaciju za digitalizaciju gradova – Eccos Smart City Enablement Platform, koju koriste gradovi Poreč, Rovinj i Cavtat. Osim što olakšava građanima i turistima promet i korištenje usluga parkiranja vozila u jezgri grada, olakšava i gradskoj upravi upravljanje postojećom infrastrukturom i uslugama”, kaže Krešimir Paić.

Plan im je povećati prisutnost na zapadnoeuropskim tržištima, posebice njemačkom. Osobito su aktivni na projektima vezanim uz promet i podatkovne centre te im je plan implementirati i razvijati različita inovativna te optimalna rješenja. I u Eccosu se susreću s izazovom pronalaska kvalificirane radne snage, ali za sada nisu pribjegli uvozu radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close