Polugodišnja dobit Croatia osiguranja niža za dva posto

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2020. u 22:00
foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Na razini grupe vodeći domaći osiguravatelj ostvario je 204 milijuna kuna dok je zaračunata premija manja 6 posto

Polugodišnja konsolidirana dobit Croatia osiguranja nakon oporezivanja i udjela manjinskih dioničara iznosila je 204 milijuna kuna, što je 1,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavila je ta tvrtka u petak. Ukupna zaračunata premija na razini grupe u prvom polugodištu iznosila je 1,87 milijardi kuna i na godišnjoj razini je manja za 5,8 posto. Od toga premija neživotnih osiguranja iznosi 1,59 milijardi kuna (rast od 0,5 posto), a životnog 276 milijuna kuna (pad za 30,8 posto).

Manja zarađena premija

Zarađena premija iznosi 1,45 milijardi kuna, što čini 78,2 posto ukupnih prihoda te je za 4,6 posto manje u odnosu na prvo lanjsko polugodište. U poslovima ulaganja sredstava neživotnih i životnih osiguranja taj je osiguravatelj na razini grupe ostvario prihode od 294,9 milijuna kuna što je 26,7 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, stoji u izvješću. Inače, prihodi od ulaganja čine gotovo 16 posto ukupnih prihoda. Izdaci za štete u promatranom razdoblju čine 61,2 posto ukupnih rashoda te iznose 981,3 milijuna kuna, što je 22,7 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupna imovina grupe 30. lipnja ove godine iznosila je 13,4 milijarde kuna, što je 4,6 posto više nego krajem 2019. godine.

Što se tiče poslovanja na domaćem tržištu, Croatia osiguranje u prvom je dijelu godine ostvarilo dobit nakon oporezivanja od 150,3 milijuna kuna što je za 10,4 posto niže nego u istom lanjskom razdoblju. Zarađena premija koja čini 80,2 posto ukupnih prihoda iznosila je 1,2 milijarde kuna i manja je za 4,5 posto na godišnjoj razini. Ukupna zaračunata bruto premija snižena je za gotovo 5 posto u odnosu na prošlu godinu i dosegla je 1,6 milijardi kuna. Pri tome premija u neživotnim osiguranjima iznosi 1,37 milijardi kuna što je približno dva posto bolji rezultat nego u prvih šest mjeseci 2019. godine. Premija životnog osiguranja srezana je preko 32 posto i spustila se na 228 milijuna kuna.

Skok iznosa šteta

Izdaci za štete s iznosom od 864,5 milijuna kuna čine 65,5 posto ukupnih rashoda. Iznosi šteta uvećani su za više od 26 posto, a u Croatia osiguranju to pojašnjavaju prvenstveno jednokratnim troškovima u iznosu preko 100 milijuna kuna, kao što su izdaci po štetama zbog potresa na području Zagreba i okolice te povećanja tehničkih pričuva uslijed odluke Vrhovnog suda o povećanju orijentacijskih kriterija i iznosa za nematerijalne štete. Ukupna imovina iznosi 11,6 milijardi kuna što je 4,2 posto više nego posljednjeg dana prošle godine. U izvješću se navodi i da je kombinirani omjer, najvažniji pokazatelj uspješnosti u segmentu neživotnih osiguranja, u prvom polugodištu iznosio 92,6 posto što je za 0,9 postotnih bodova bolje nego u istom lanjskom razdoblju. Što se tiče utjecaja pandemije koronavirusa na poslovanje, Croatia osiguranje navodi da je tijekom 2020. vrlo vjerojatno usporavanje gospodarstva uslijed čega je moguće očekivati nižu potražnju za uslugama osiguranja budući da je volumen zaračunate premije povezan s kretanjima BDP-a. Osim toga, osiguravatelj je identificirao i još tri ključna područja koja bi mogla biti pod nepovoljnim utjecajem. To je volatilnost sveobuhvatne dobiti iz ulaganja, kao posljedica kretanja na financijskom tržištu, zatim povećan kreditni rizik te povećan broj otkupa polica životnog osiguranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close