Poduzetnička zona Tenja otvara 500 radnih mjesta

Autor: Marija Birtić,VLM , 27. rujan 2011. u 22:00

Izgradnju zone potpomogao je grad Osijek, ulagači su domaće tvrtke, uglavnom iz Osijeka i okolice, a samo jedna od njih 17 ne bavi se proizvodnjom

Od 17 investitora u poduzetničku zonu Tenja, udaljenu šest kilometara od Osijeka, čak je 16 proizvodnih tvrtki te samo jedna koja se bavi uslugama, a s obzirom na poslovne planove i projekcije potreba, ti će investitori potencijalno stvoriti 500 novih radnih mjesta, za Poslovni dnevnik izjavio je Zvonimir Prgomet, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo grada Osijeka. Naime, osječka Uprava prodala je i posljednju od 27 parcela nove poduzetničke zone u Tenji. Ovih 17 investitora u svojim su poslovnim planovima najavili ulaganja vrijedna ukupno 46 milijuna kuna u idućih nekoliko godina te da će do kraja sljedeće godine osigurati zapošljavanje više od sto osoba.

Od tonera do brodova
Svi su investitori domaće tvrtke, uglavnom iz Osijeka i okolice, koje će svoje poslovanje preseliti u zonu. No tu su i dvije sasvim nove tvrtke na području Osječko-baranjske županije, a to su Auto Hrvatska S.T.P. i tvrtka Vargon koja se bavi preradom plastične mase i metala, obje iz Rijeke. Upravo je Auto Hrvatska, koja je zauzela parcelu nešto veću od 2000 četvornih metara, najavila najveće ulaganje u zonu vrijedno 9,8 milijuna kuna. S druge strane tvrtka Vargon istaknula se najvećim brojem zauzetih četvornih metara poslovnog prostora. Naime, Vargon je za svoje poslovanje zauzeo pet parcela ukupne površine 10.381 četvorni metar. Treći najveći ulagač u poduzetničku zonu Tenja je proizvodno trgovački obrt Stoliv, proizvođač namještaja po mjeri. Osim ulaganja od 5,5 milijuna kuna za potrebe proizvodnje zauzeli su tri parcele veličine gotovo 5000 četvornih metara. Krajem prošle godine D&D Metal je prvi dovršio gradnju objekta te se uselio u zonu. Riječ je o obrtu koji proizvodi razne vrste dijelova za strojeve od metala. Poslovanje im stalno raste otkad proizvode i izvoze metalne ograde za dječja igrališta u Norveškoj. Prije dolaska u zonu D&D Metal prošao je petogodišnju inkubaciju u Poduzetničkom inkubatoru Bios u Osijeku gdje je isto tako bio prvi stanar. Osim spomenutog obrta iz Biosa će se u zonu preseliti i tvrtka Ivačić koja se bavi proizvodnjom zamjenskih tonera te tvrtka Euronautic International koja se bavi proizvodnjom brodova.

Poticaji i olakšice
Prilikom službenog otvaranja zone osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo istaknuo je kako su s poticajima išli toliko daleko da su neki zemljište dobili gotovo besplatno. Naime, odmah je određena tržišna cijena 220 kuna po četvornome metru, no uz “Program povlastica i olakšica” koje je donijelo Gradsko vijeće, kojim je prosječna olakšica iznosila 93,7 posto, investitori su četvorni metar na kraju platili oko 13 kuna. Poticajima i olakšicama grad Osijek je investitore u poduzetničku zonu Tenja pogurao sa 12,3 milijuna kuna.

Glavni ulagači

Najviše je dao grad Osijek
Gradnja poduzetničke zone Tenja, koja se prostire na 5,6 hektara površine, započela je još prije dvije godine. U gradnju infrastrukture ukupno je uloženo više od šest milijuna kuna. Grad Osijek u projekt je uložio 4,4 milijuna kuna, iz državnog proračuna slio se dodatan milijun, Osječko-baranjska županija pridonijela je s pola milijuna, a HEP Plin u Tenju je uložio 100.000 kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sve je to lijepo, proizvodnja je neophodna za oporavak gospodarstva,ali koliki su to zagađivaći??? Preblizu je gradu

New Report

Close