Podrška EBRD-a modernizaciji i restrukturiranju HŽ Infrastrukture

Autor: Poslovni.hr , 16. prosinac 2013. u 13:31
Vedrana Jelušić-Kašić; Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, i Darko Peričić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, potpisali su Ugovor o zajmu u iznosu od 40 milijuna eura.

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, i Darko Peričić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, potpisali su Ugovor o zajmu u iznosu od 40 milijuna eura kojim EBRD osigurava financijska sredstva HŽ Infrastrukturi za nabavu strojeva za održavanje kolosijeka i pruža podršku provedbi programa restrukturiranja. Ovim zajmom, uz osigurano državno jamstvo, omogućava se daljnja implementacija programa restrukturiranja, modernizacije i investicijskog ulaganja HŽ Infrastrukture koji je u tijeku.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Ovom zajmu prethodila je revizija energetske učinkovitosti koju je financirao Specijalni fond dioničara EBRD-a. Investicija u informacijski sustav upravljanja energijom, koja je dio ovog projekta modernizacije HŽ Infrastrukture, omogućit će HŽ Infrastrukturi učinkovitije upravljanje energetskim uštedama. Francuska je dodatno osigurala sredstva tehničke suradnje za unapređenje postupka nabave. Također, dodatna podrška pružit će se korporativnom osnaživanju, te provedbi plana restrukturiranja radne snage. 

Zajam EBRD-a financira prioritetne investicije u dva ključna područja, a to su oprema i mehanizacija za održavanje željezničke infrastrukture te osiguranje sredstava za zbrinjavanje radnika. Zajam je povezan s reformom prometnog sektora u važnim segmentima, uključujući restrukturiranje tvrtke, poboljšanje pristupa infrastrukturi te jačanje tržišne orijentacije tvrtke. 

Sue Barrett, direktorica EBRD-ova Odjela za promet, sljedećim je riječima podržala potpisivanje projekta: „Ovom investicijom EBRD će se usmjeriti na poboljšanje učinkovitosti i održivosti željezničke mreže, a to su važni elementi aktualnih željezničkih reformi u Hrvatskoj. Racionalizacija poslovanja društva ojačat će poziciju HŽ Infrastrukture, omogućujući uspješnu integraciju s drugim željezničkim mrežama u Europi, kao i pripremu za veće sudjelovanje privatnog sektora.“

„Ovo je vrlo važna transakcija zato što je ona dio napora koje Vlada RH ulaže u reformu i modernizaciju poslovanja i usluga nacionalne željezničke mreže s ciljem daljne komercijalizacije i osamostaljenja, potičući gospodarski rast, što EBRD snažno podupire”, dodala je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

Siniša Hajdaš Dončić, Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, naglasio je važnost EBRD-ova ulaganja u projekte prometne infrastrukture: „Financiranje EBRD-a je od velike važnosti za Hrvatski prometni sektor. Ovo je već drugo ulaganje EBRD-a koje ne samo da podržava daljnji razvoj željeznica i njihovu modernizaciju u Hrvatskoj, nego će ta sredstva biti namijenjena ulaganju u restrukturiranje HŽ Infrastrukture. EBRD je do danas investirala u brojne projekte prometne infrastrukture, uključujući ceste, luke i zračne luke”.

Izražavajući zadovoljstvo potpisanim ugovorom o zajmu, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić, između ostaloga, rekao je:

„Za HŽ Infrastrukturu današnje potpisivanje ugovora od iznimne je važnosti jer je ovaj zajam važan izvor sredstava za nastavak restrukturiranja i modernizacije HŽ Infrastrukture, a time na kraju pridonosi i podizanju konkurentnosti nacionalne željezničke infrastrukture. Ovaj zajam EBRD-a u iznosu od 40 milijuna eura pomoći će provođenju projekta modernizacije i restrukturiranja na putu pozicioniranja HŽ Infrastrukture i Republike Hrvatske u regionalne i europske prometne koridore.

Inače, ovo je drugi zajam kojim EBRD podržava promjene u hrvatskom željezničkom sustavu jer je već između 1998. i 2004. uspješno realiziran prvi zajam EBRD-a u iznosu od 35 milijuna američkih dolara.”

Ovo je prvi zajam EBRD-ove nove strategije za prometni sektor u sklopu koje se prioritet daje povećanju ekoloških i socijalnih standarda te povećanju uloge koju privatni sektor ima u toj industriji. Strategija podržava stvaranje pouzdanih i održivih prometnih sustava koji se temelje na tržišnim principima, stavljajući ekonomske, ekološke i socijalne potrebe u ravnotežu, imajući pri tom u vidu potrebe industrije i javnosti.

EBRD je do danas u Hrvatskoj uložila 2,77 milijarde eura u 150 projekata. Aktivnosti EBRD-a pokrivaju sve gospodarske grane, a osobito su jake u infrastrukturi, korporativnom sektoru, financijskim institucijama te u energetskom sektoru.

Komentirajte prvi

New Report

Close