Podravka na tri tvornice gradi solarnu elektranu, vrijednu 12 milijuna kuna

Autor: Suzana Varošanec , 02. lipanj 2021. u 05:38
Kompanija bi proizvodnjom struje iz OIE trebala ostvariti značajne uštede/MARIJAN SUŠENJ/PIXSELL

U prvoj fazi iz OIE proizvodit će električnu energiju za vlastitu potrošnju za sve tri tvornice Podravke u Industrijskoj zoni Danica u Koprivnici.

S novim projektom izgradnje solarne elektrane snage 2,4 MW, ukupne vrijednosti 11,7 milijuna kuna, Podravka se priključuje svjetskom trendu korištenja obnovljivih izvora energije, s intencijom da ovu vrstu projekata i intenzivira.

To ukazuje na namjere da krovišta preostalih svojih tvornica, Belupa te logističkih kapaciteta u dogledno vrijeme isto stave u funkciju ušteda u poslovanju, te kao društveno odgovorna kompanija zajednici pridonesu s nizom okolišnih benefita.

Na ovim se premisama već razmatraju potrebne financijske procjene za naredne dvije faze u kojima bi se došlo do ambicioznog cilja – 9,9 MW snage iz OIE.

U prvoj fazi iz OIE proizvodit će električnu energiju za vlastitu potrošnju za sve tri tvornice Podravke u Industrijskoj zoni Danica u Koprivnici: tvornice Dječje hrane i kremnih namaza, Tvornice juha i Vegete te na tvornici Danica – pogonu kobasičarne.

Tri i pol godine je očekivano vrijeme povrata investicije, dok će izgradnja sunčane elektrane “Podravka – Danica”, snage fotonaponskih modula od 3.059,76 kWp, jedne od najvećih u RH, stajati 10,3 milijuna kuna. Za ovaj dio projekta odobreno je 5,1 milijuna kuna bespovratno, uz sufinanciranje EU i RH iz Programa ruralnog razvoja.

Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo je bespovratni iznos temeljem prijave Podravke na natječaj za provedbu Podmjere 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda – provedba tipa operacije 4.2.2. Korištenje obnovljivih izvora energije.

Preostali iznos projekta od 1,4 milijuna kuna odnosi se na izgradnju trafostanice preko koje će se sunčana elektrana priključiti na elektroenergetsku mrežu HEP-a, a u potpunosti ga financira Podravka.

Očekivana godišnja proizvodnja ove elektrane je 3,2 MWh, i, kako poručuju iz Podravke, njezinim puštanjem u pogon doći će do značajnih ušteda u trošku električne energije iz konvencionalnih izvora za potrebe Podravkinih tvornica, no isto tako i do pozitivnog utjecaja na okoliš smanjenjem emisije CO2.

Komentirajte prvi

New Report

Close