Pliva i E.ON pustili u rad najveću sunčevu elektranu

Autor: Poslovni dnevnik , 18. svibanj 2023. u 22:00
Elektrana će Plivi godišnje donijeti uštede na energiji više od 20 posto, istaknuo je predsjednik Uprave Mihael Furjan/T. MILETIĆ/PIXSELL

Elektrana se prostire na 60 tisuća kvadratnih metara, po čemu nije najveća u Hrvatskoj, ali je trenutno najjača po instaliranoj snazi u više od 17,8 tisuća solarnih panela.

Pliva i E.ON u četvrtak su svečano pustili u rad solarnu elektranu u Savskom Marofu na Plivinoj proizvodnoj lokaciji, za koju su naglasili da je trenutno najjača u Hrvatskoj s instaliranom snagom 9,71 megavata i koja će podmiriti 30 posto Plivinih godišnjih potreba za energijom na toj lokaciji.

Na tom su zajedničkom projektu Pliva i E.ON radili zadnjih godinu dana. Elektrana je izgrađena i već ranije puštena u rad te priključena na sustav HEP-a, a iako ni s jedne strane nisu naveli iznos te investicije rekli su da je “financirana ugovorom o kupoprodaji energije, odnosno ugovorom tipa PPA (power purchasing agreement)”.

Elektrana se prostire na 60 tisuća kvadratnih metara, po čemu nije najveća u Hrvatskoj, ali je trenutno najjača po instaliranoj snazi u više od 17,8 tisuća solarnih panela.

“U izgradnji elektrane su korištene najmodernije solarne tehnologije i Plivi će godišnje donijeti uštede na energiji više od 20 posto”, istaknuo je predsjednik uprave Plive Hrvatska Mihael Furjan, naglasivši da je to važan dio njihove strategije održivog i zelenog poslovanja te da su sretni što time pridonose i ostvarivanju ESG (održivih) ciljeva i Hrvatske i u EU.

Suradnjom s Plivom jako je zadovoljan i predsjednik uprave E.ON Hrvatska Andreas Roring, koji je svima zahvalio i čestitao na poslu, dodavši da djeluju na 15 tržišta, među kojima je i Hrvatska.

“Zadovoljni smo što i kupci u Hrvatskoj prepoznaju sve više potrebu za ulaganja u energetiku, solari su veliki potencijal i budućnost, a pridonose ne samo održivosti nego i uštedama te većoj zaštićenosti od tržišnog rasta cijena energije”, kazao je Roring.

Komentirajte prvi

New Report

Close