Pivovara Medvedgrad skuplja milijun eura kapitala od malih investitora

Autor: Bernard Ivezić , 05. prosinac 2017. u 16:16
FOTO: Press

Želimo ostati vodeći igrač na hrvatskom craft tržištu i uhvatiti priliku od očekivanog udvostručenja hrvatskog craft tržišta na 100 milijuna kuna do 2022. godine.

U idućih pet godina u trgovinama i kafićima u Hrvatskoj, uz industrijsku pivu i craft flaširana piva trebala bi postati pravilo plan je Pivovare Medvedgrad. Kako bi to ostvarila najveća hrvatska craft pivovara u utorak je preko Funderbeam SEE-a, investicijske platforme koju su zajednički napravili estonski Funderbeam i Zagrebačka burza, pokrenula dosad najveću crowdinvesting kampanju u Hrvatskoj. Za milijun eura Pivovara Medvedgrad nudi ulagačima 15 posto udjela u pivskoj proizvodnji.
Ivan Nauković, jedan od četiri sina osnivača pivovare Ive Naukovića i voditelj marketinga pivovare kaže da su proizvodnju pive odvojili od ugostiteljstva, odnosno pivnica kao ugostiteljskih objekata, u tvrtku Cyrkon i otvorili se ulagačima. Priliku vidi u strelovitom rastu craft tržišta.
“Mi već sada 76 posto craft piva koje proizvedemo prodamo izvan naših pivnica i to je snaga naše proizvodnje i našeg brenda, ali procjenjujemo da će se do 2022. godine hrvatsko tržište craft piva, na kojem mi imamo oko trideset posto udjela, udvostručiti u vrijednosti na 100 milijuna kuna i želimo zgrabiti tu priliku” kaže Nauković.
Pojašnjava da je tržište vrlo živo. Navodi da je samo njihova pivovara u četiri godine povećala prodaju flaširanih craft piva za 21 puta. Ove godine tako računaju da će premašiti inicijalni plan proizvodnje i isporučiti 1,8 milijuna boca nekih od svojih 22 vrste craft pive. Ukupno po trenutačnim kapacitetima mogu isporučiti 13 tisuća hektolitara pive. Od iduće godine to će se već popeti na 25 tisuće hektolitara, a moći će izbacivati 5000 flaša pive na sat. Ciljani prihod za ovu godinu im je 17 milijuna kuna. Neto dobit nisu spomenuli. Prema podacima Fine tvrtka Cyrkon je 2015. godine imala prihod od 13,8 milijuna kuna uz neto dobit od 321,9 tisuća kuna. Godinu kasnije popeo se na 14,5 milijuna kuna uz neto dobit od 515,3 tisuće kuna.
“Želimo nastaviti raditi pivu koja ima karakter, zadržati više od 75 posto udjela u pivovari i biti fleksibilni u rastu, a uz sve to možemo se u idućih pet godina udvostručiti u prihodu i povećati profitabilnost”, kaže Nauković.
Ratko Bajakić, vodeći investitor u Pivovaru Medvedgrad kaže da će u slučaju da skupe maksimalan iznos od milijun eura investitori dobivati po 25 posto udjela u dobiti. U slučaju da iznos bude manji onda će već od iduće godine dobivati dividendu. Iduće godine ona će iznositi šest posto. Godinu kasnije osam posto pa 10, 11,5 i zatim od pete godine nadalje 13 posto.
“Vlasnici su zadržali pravo i da isplate investitore pri čemu u prvih pet godina moraju ponuditi najmanje 150 posto iznosa investicije, a nakon toga se svake godine taj iznos penje za 15 posto godišnje”, zaključuje Bajakić.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close