Pevex u tmurnu jesen ulazi investicijskim bumom, kreću i s jednim novim konceptom

Autor: Suzana Varošanec , 21. kolovoz 2020. u 14:01
Korona nas je naučila da moramo biti brzi, tako da pojačavamo dinamiku, kaže predsjednik Uprave Pevexa

Uz nova prodajna mjesta kreću i s novim konceptom dostavnih centara, te ulaze u mega investiciju – 300 milijuna kuna vrijedan logistički centar.

Korona nas je naučila da moramo biti brzi, tako da pojačavamo dinamiku u kojoj nastavljamo jednu od glavnih poslovnih odrednica – investiranje u širenje maloprodajne mreže s po dva nova prodajna centra godišnje u mjestima s više od 15.000 stanovnika, ali na tome se ne zaustavljamo, izjavio je za Poslovni dnevnik predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević.

Kako bi bili dostupniji još većem broju potrošača bez dodatnog troška, pokreću, dodaje, poslovni model dostavnih centara po uzoru na one Ikeine, kojoj su za potrebe njezinog novog dostavnog centra dali u zakup prostor u Pevexovom centru u Puli. Međutim, Pevexov model je drukčiji, razvijen isključivo za njegove potrebe.

Dva takva centra planiraju otvoriti do kraja godine – jedan do 500 m2 i drugi do 1000 m2, a ostale u 2021. u nizu gradova. Gospić, Ogulin, Otočac, Zabok, Krapina i Knin prve su već oglašene lokacije gdje traže zakupodavce, ali i druge lokacije dolaze u obzir, kaže šef Pevexa.

Zbog takvih i sličnih investicijskih aktivnosti čak i uslijed drastične korona krize novi projekti Pevexa izazivaju dobrodošlicu u svim lokalnim sredinama i među potencijalnim partnerima s kojim pregovaraju. Moglo bi se stoga zaključiti da mnogi žele da im Pevex kao investitor na ovaj ili onaj način dođe s bilo kojom vrstom centra, te na njihovoj lokaciji razvija biznis, plaća lokalne poreze i što najbitnije postaje svima – zapošljava.

26.

centar Pevexa biti će onaj u Vinkovcima, dok su prije stečajnog postupka imali svega osam

U tom smislu posebno se ističe projekt za koji Lovrinčević kaže da ga smatraju ‘krunom’ nove razvojne faze Pevexa – veliki logistički i distributivni centar nadomak Zagreba.

Ovu mega investiciju u startu, veli, žele privući mnogi gradonačelnici i načelnici u zagrebačkoj okolici. Kako stoje stvari, snažna konkurencija u pozadini se razvija na tržištu nekretnina, očito dodatno potaknuta smanjenom potražnjom zbog korona krize, što u toliko velikoj mjeri nisu ni u Pevexu očekivali.

“Dobili smo 20-ak poziva u tjedan dana od niza jedinica lokalne samouprave, ali i privatnih investitora. Svi nam nude prostor za gradnju jedinstvenog za cijelu zemlju logističkog centra od 60.000 m2, čija je vrijednost investicije 300 milijuna kuna, dok za ukupnu realizaciju tražimo zemljište veličine 200.000 m2.

Investicijsku studiju izradio je Deloitte i njome se pokazuje kako u obzir dolazi gradnja na prostoru unutar zagrebačkog prstena promjera 30 kilometara, uz uvjet povezanosti s autocestovnom mrežom”, kaže Lovrinčević dodajući da će najbolja ponuda biti izabrana do kraja godine, uključujući i za slučaj potrebnog raspisivanja javnog natječaja što se traži prema pravilima za takve procedure u dijelu javnog sektora.

Broj centara u kojima Pevex radi već je toliko narastao u odnosu na stanje kad je financijsko i vlasničko restrukturiranje provedeno u stečajnom mehanizmu da je sličnost, osim pravnog kontinuiteta, teško prepoznatljiva: S 8 centara prije stečaja, a s novim koji će uskoro otvoriti u Vinkovcima, došli su na 26 centara, pa se i tim podatkom potvrđuje da koronavirus, kao ni tijekom lockdowna osjetni gubitak prihoda od oko 100 milijuna kuna koji su pretrpjeli, nisu usporili započete investicije, ni prekrojili plan ulaganja najvećeg domaćeg lanca neprehrambenih proizvoda.

Plan širenja i na kontinentu i na Jadranu uključuje dva nova centra i iduće godine – u Požegi i Poreču, a tvrtki ide na ruku posebna okolnost u kojoj su razvili vlastite kapacitete kako brzo provesti u djelo nove projekte, uslijed čega treba očekivati niz replika njihovog vukovarskog centra.

On je prototip za sve nove centre od 5000 m2 te je po njemu vrlo brzo izgrađen novi centar u Vinkovcima – nakon što su zemljište tijekom prošle godine kupili od Ministarstva državne imovine te uložili ukupno 40 milijuna kuna, a za koji čekaju uporabnu dozvolu.

Vinkovci u rujnu, pa S. Brod

“Dva nova projekta koja smo realizirali ove godine na nekretninama u našem vlasništvu predstavljaju centri u Vinkovcima i Slavonskom Brodu. Otvorenje vinkovačkog centra upriličit ćemo u prvom rujanskom tjednu, dok u Slavonskom Brodu, gdje napuštamo zakupljeni prostor i otvaramo novi centar u našem vlasništvu u ulici Petra Svačića, točno mjesec dana kasnije”, najavljuje Lovrinčević.

Stoga pitamo predsjednika Uprave što predviđaju vezano za rizike u poslovanju, naročito uzimajući u obzir crne prognoze o sve dubljoj gospodarskoj krizi, pa otkazima i smanjenoj zaposlenosti, s negativnim uplivom na faktor osobne potrošnji.

“Dođe li teška kriza, bit će na teret naše dobiti, a ne razvoja. Imamo akumulirane rezerve koje su podloga i odgovor, tako da smo spremni za sve varijante”, navodi Lovrinčević.

Preseljenje u Makarskoj

Pevexova ovogodišnja ulaganja uključuju i Makarsku gdje ove jeseni sele u prostor u zakupu u trgovačkom centru koji je bio u vlasništvu bivšeg Agrokora, no prodan je nizozemskom fondu te su ga do sada koristili Konzum i Velpro.

Pevex useljava u dio gdje je bio Velpro, koji je iselio. Dosad su Pevexovi radnici radili u prostoru u nekadašnjoj proizvodnoj hali u vlasništvu obitelji Novak, no ovaj najmanji centar kako po prihodima tako i površini, tijekom jeseni bit će zamijenjen s

navedenim prostorom čime rješavaju dodatni problem za radnike koji dobivaju ugodnije uvjete za rad.

Više pojedinosti još nije moguće doznati u pogledu prvih gradova gdje kane razvijati poslovanje preko novih dostavnih centara. Osim da je riječ o njihovom konceptu Lovrinčević navodi da je cilj Pevexa dostava kupcu u roku 24 sata od narudžbe robe, po istoj cijeni bez dodatnog troška za kupca.

“Ako imamo dostavni centar u Gospiću koji će biti naslonjen na naš maloprodajni centar u Zadru, kupci u Gospiću imat će isti ukupni trošak kao i kupci u Zadru, bez potrebe da putuju u Zadar i bez troškova dostave. To je princip rada i za druge dostavne centre, koji će nam u konačnici ukazati na potrebu širenja s novim maloprodajnim centrima”, poručuje Lovrinčević.

New Report

Close