Pevec će investirati 200 milijuna kuna, juriša na HoReCa tržište

Autor: Suzana Varošanec , 16. listopad 2018. u 22:01
Čelnik Peveca Jurica Lovrinčević podržava zabranu rada nedjeljom/D. Špehar/PIXSELL

Pevec želi postati i novi jaki veleprodajni partner za tvrtke iz područja gradnje i opremanja, tu ciljaju na troznamenkasti rast.

Pevec za 2018. najavljuje 140 milijuna dobiti, 26% više u odnosu na 2017. te prihode blizu 2 milijarde kuna, ili oko 19% više u odnosu na 2017., a neslužbeno u sljedeće dvije godine target je 2,5 milijarde prihoda, od čega i do trećine iz veleprodaje.

Zbog nove faze rasta i razvoja, nakon odličnih rezultata, priprema investiciju u plaće zaposlenika od 20 milijuna kuna te najavljuje dvogodišnji investicijski ciklus vrijedan 200 milijuna kuna u još 4 vlastita prodajna centra (Vinkovci, Vukovar i dva u Splitu), u sklopu kojih i novo zapošljavanje 200 ljudi, ali i otvaranje dva centra u kojima bi radili u najmu. 

U skladu s tim, Pevec bi do kraja 2020. premašio brojku od 2000 radnika (sada ih je 1823), a s obzirom na to da uskoro otvara 24. centar (u Samoboru), do kraja tog ciklusa imao bi ih ukupno 30, ili dva i pol puta više nego 2012. Ilustrativno je i da je prije šest godina ovaj trgovački lanac imao tek jedan centar u svom vlasništvu, a danas 10, s time da se u roku od tri godine rada predviđa povrat investicije.  Zaposlenicima su, pak, plaće rasle u 2017. i 2018., no po novome i izrazitije: počev od 2019. njihovi će trgovci primati neto plaću od 4100 do 5000 kuna. Kako kaže predsjednik Uprave Peveca Jurica Lovrinčević, to je znatno više od prosjeka na domaćem tržištu maloprodaje.

Računica povišica 
Set dosadašnjih mjera – kontinuirane aktivnosti na planu poboljšanja uvjeta rada i edukacije djelatnika u cilju podizanja kvalitete rada koje će još jačati, ali i dvije runde navedenog povećanja bruto plaće za 10%, čini se da se procjenjuju kao nedostatne. Predstojeće razdoblje nosi izazove na planu radne snage u grani trgovini i na toj se liniji Pevec i odlučuje na 'skok', pa nakon izračuna koliki se trošak može pokriti, plaće svih zaposlenika s iznimkom menadžmenta uvećat će za 1000 kuna.

 

2,5 mlrd.

kuna prihoda 'target' je u sljedeće dvije godine

S obzirom na kriterij složenosti posla i u tom smislu tri razreda za trgovce ili skladištare, za one najniže složenosti rast iznosi 24%, a za prosječne 12%. Naglasak se pritom stavlja na djelatnike u maloprodaji i na skladištu s najnižom plaćom, ali i na radnike sveobuhvatno, jer kad je riječ o vrućoj temi rada nedjeljom, Pevec je, kažu, prvi otvoren za promjene. Nakon što je Sindikatu trgovine Hrvatske i njihovom zahtjevu za uvođenje zabrane rada nedjeljom dana podrška Peveca (isto razmišljaju i u Konzumu i u Tommyju), na jučerašnjoj press konferenciji Lovrinčević je podcrtao da se zalažu za novo rješenje zbog zadovoljnih djelatnika, ali zbog vođenja brige o interesima tvrtke s druge strane to nije moguće uvesti bez regulacije.

  "Izgubili bismo prihod od oko 150 milijuna kuna, ali ako bi se uvela zabrana rada nedjeljom za cijeli sektor trošak ne bi bio velik, jer bi se uvelike prelio na subotu i ponedjeljak", navodi Lovrinčević ističući još i važnost HUP-ova prijedloga za ukidanje poreznih davanja na 13. plaću i u tom kontekstu potporu Peveca koji bi izgleda u tom slučaju božićnicu zamijenio s 13. plaćom. 

Jačanje na B2B terenu
Pevecovom menadžmentu su se nedavno pridružili Dubravka Štefanac Vinovrški na poziciji direktorice marketinga i korporativnih komunikacija te Marko Rupčić na poziciji direktora sektora veleprodaje. Prema Rupčiću, koji je prije nove funkcije bio voditelj veleprodaje i projekata u Ferotermu za tržište Hrvatske i Slovenije, Pevec će još više otvoriti sve značajnije B2B tržište.

Prostora za širenje veleprodaje vide i u HoReCa kanalu i javnoj nabavi, a navode da Pevec želi postati novi jaki veleprodajni partner za sve tvrtke iz područja gradnje i opremanja, a cilj im je troznamenkasti rast u tom segmentu. Inače, projekt za vukovarski centar, investicija od oko 40 mil. kuna, upravo je završen, a planiraju početak rada do rujna 2019.

U Vinkovcima razvijaju projekt novog centra, a u Splitu Pevec kreće u akviziciju zemljišta. Od projekata vezanih uz modernizaciju za izdvojiti je Pevecov program vjernosti, pilot-projekt pokrenut krajem 2017. koji već ima 300.000 članova, za koji završavaju i aplikaciju.  

Komentirajte prvi

New Report

Close