Prestižna lista: Pet hrvatskih tvrtki među najbrže rastućima u Europi

Autor: Poslovni.hr , 03. ožujak 2020. u 15:44
Foto: Getty Images

Konkurencija je ove godine snažnija jer da bi se tvrtke našle u ovom izvještaju moraju imati minimalnu stopu rasta od 38,4 posto, dok je prošle godine bilo dovoljno 37,7 posto.

Tvrtke diljem kontinenta ove su se godine suočile s nizom prepreka koje su im onemogućavale rast, koje se kreću od nesigurnosti uzrokovane trgovinskim pregovorima o Brexitu i rizika koji proizlaze iz globalnog širenja koronavirusa. piše Financial Times.

Ipak, neke su tvrtke zadržale tempo rasta i izvješće FT 1000 najbrže rastućih tvrtki u Europi pokazuje kako tempo drže inovativne i ‘spretne’ tvrtke.

Izvještaj FT 1000, koji je sastavila istraživačka tvrtka Statista, pokazuje tvrtke koje su ostvarile najvišu godišnju stopu rasta između 2015. i 2018. godine. Konkurencija je ove godine snažnija jer da bi se tvrtke našle u ovom izvještaju moraju imati minimalnu stopu rasta od 38,4 posto, dok je prošle godine bilo dovoljno 37,7 posto.

OakNorth Bank, britanski fintech kojeg podržava SoftBank’s Vision Fund koji je specijaliziran za kreditiranje srednjih poduzeća ove je godine na prvom mjestu, dok je finski Wolt zauzeo visoko drugo mjesto. Zanimljivo je da se samo 90 tvrtki od njih 1000 koliko ih je na listi, uspjelo rangirati u posljednje tri godine.

Na ovoj prestižnoj listi našlo se i pet tvrtki iz Hrvatske. Na 113 mjestu smjestila se fintech tvrtka Oradian, na 164. mjestu je Q Agency, 438. mjesto zauzima Microblink, 462. mjesto Infinum, a na 896. mjestu TREMAK.

Većina tvrtki s liste dolazi iz Njemačke, slijede Italija, Velika Britanija i Francuska i te četiri države čine oko 70 posto ukupnog poretka. Što se gradova tiče, najviše je tvrtki iz Londona, zatim Pariza i Milana, dok su po prvi put u top deset ušle tvrtke iz Varšave i Vilniusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close