Peruško: U samo 14 mjeseci riješen prijeteći slom najveće hrvatske kompanije

Autor: Poslovni.hr/H , 04. srpanj 2018. u 15:56
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško ocijenio je u srijedu, nakon što je izglasana nagodba vjerovnika Agrokora, kako je veliki uspjeh u samo 14 mjeseci riješiti prijeteći slom najveće hrvatske kompanije te kako će se, nakon pravomoćnosti rješenja o nagodbi, započeti sa što je moguće bržom implementacijom nagodbe.

"Danas je doista veliki dan za Agrokor. Cilj izvanredne uprave je bio postići nagodbu koju će izglasati većina vjerovnika, u roku propisanom zakonom i tome smo uspjeli. Time smo postupak izvanredne uprave  doveli gotovo do samoga kraja", izjava je Peruška koja se prenosi u priopćenju Agrokora o nagodbi. 

Nagodba vjerovnika Agrokora izglasovana s 80,20 posto ukupnih tražbina, odnosno s 27,06 milijardi kuna od 33,76 milijardi kuna ukupnih tražbina. 

Nagodba je izglasovana u srijedu na ročištu održanom u Košarkaškom centru Dražen Petrović, a sutkinja Nevenka Siladi Rstić najavila je da bi već u četvrtak Trgovački sud mogao donijeti rješenje kojim će potvrditi zakonitost nagodbe vjerovnika. Nakon objave nagodbe na oglasnoj ploči Trgovačkog suda u Zagrebu slijedi rok od osam dana u kojem se mogu podnijeti žalbe Visokom trgovačkom sudu, a po završetku žalbenog postupka nagodba će postati pravomoćna. 

U izjavi koja se prenosi u priopćenju Agrokora Peruško je zahvalio svim vjerovnicima "koji su iskoristili priliku koju im je pružio Zakon o postupku izvanredne uprave u tvrtkama od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku da spase dio od više desetaka milijardi kuna koje su posudili Agrokoru odnosno investirali u Agrokor pod bivšom upravom".

Zahvalio je i svim zaposlenicima Agrokora i njegovih kompanija koji su u teškim okolnostima odgovorno radili svoj posao, svim ostalim dionicima koji su aktivno sudjelovali u tom zahtjevnom i kompleksnom procesu, a posebno članovima Privremenog vjerovničkog vijeća "koji su učinili sve što je ljudski bilo moguće da se, uza sve gubitke koje su svi pretrpili, dođe do zajednički prihvatljivog rješenja".

"Veliki je uspjeh u samo 14 mjeseci riješiti prijeteći slom najveće hrvatske kompanije, koji bi imao razorne posljedice na gospodarstvo u Hrvatskoj i u regiji. Zahvaljujući brzoj i odlučnoj reakciji Vlade, slom ove velike kompanije nije prelio na gospodarstvo Hrvatske", ističe Peruško.

Naglašava i kako je, zahvaljujući odgovornosti vjerovnika, pred kompanijom je nova budućnost. "Današnjim činom Agrokor ulazi u završnu fazu punog prelaska u ruke onih kojima je bio dužan novce koje nije mogao vratiti i za njegovu budućnost oni preuzimaju punu odgovornost kao budući vlasnici", rekao je.

Izvanredni povjerenik ističe i kako slijedi razdoblje u kojem se mora dočekati pravomoćnost rješenja, nakon čega će se započeti sa što je moguće bržom implementacijom nagodbe. "To je tehnički vrlo zahtjevan proces u kojem smo do ovoga trenutka identificirali više od 70.000 koraka. Veliki dio priprema za tu završnu fazu postupka koja će potrajati nekoliko mjeseci, već je obavljen", kaže Peruško.

Ističe i da gotovo sve Agrokorove operativne kompanije danas imaju dobre poslovne rezultate koji premašuju planove i iznad su očekivanja. Pred nama je sezona, a izvanredna uprava će učiniti sve da rezultati imaju uzlaznu putanju, kako bi novim vlasnicima na upravljanje bila predana što uspješnija nova struktura kompanije, rekao je.

"Osobito smo ponosni što je već tijekom ovog postupka započela velika strukturna promjena Agrokora i svih njegovih kompanija koje nisu više generator nelikvidnosti i loših praksa korporativnog upravljanja. Pokrenuli smo tu promjenu i inzistirat ćemo na daljnjem podizanju kvalitete i odgovornosti u upravljanju što će se sigurno odraziti i na sve one koji su poslovanjem vezani na Agrokor i imati pozitivan utjecaj na gospodarstvo u cjelini", izjavio je Peruško u priopćenju koje je Agrokor objavio po izglasavanju nagodbe. 

Iz Agrokora ističu kako oko 7.300 stranica teksta nagodbe i pratećih priloga predstavlja dogovor kojim vjerovnici rješavaju problem koji je svojim poslovanjem prouzročio bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić. Ujedno, ona predstavlja održivo rješenje u jednom od najzahtjevnijih financijskih restrukturiranja trenutno u svijetu, smatraju u Agrokoru.

"Nadam se da će Agrokorom upravljati bitno kvalitetnije i odgovornije od dosadašnjeg većinskog vlasnika, kao i da je ovo prva i zadnja primjena Zakona o postupku izvanredne uprave u Hrvatskoj", ističe izvanredni povjerenik.

Iz Agrokora u priopćenju podsjećaju da je postupak izvanredne uprave aktiviran 7. travnja 2017. kada su bivši predsjednik Uprave Agrokora d.d. Ivica Todorić i svi članovi bivše Uprave podnijeli Trgovačkom sudu u Zagrebu zahtjev za primjenu Zakona o postupku izvanredne uprave zbog izvjesnosti nekontroliranog stečaja izazvanog blokadom računa Agrokora d.d. i njegovih ključnih kompanija, koja je dosegla iznos veći od 3 milijarde kuna.

Više od 5700 vjerovnika Agrokora u postupku je prijavilo gotovo 58 milijardi kuna tražbina. U pregovore o nagodbi bili su uključeni predstavnici svih vjerovnika – od velikih inozemnih i domaćih kreditora preko hrvatskih i stranih dobavljača do predstavnika malih i mikro poduzeća i OPG-ova.

Prvi prijedlog nacrta plana nagodbe je vjerovnicima i javnosti prezentiran u prosincu prošle godine, nakon čega su započeli šestomjesečni pregovori i konzultacije svih vjerovnika oko prijedloga nagodbe i modela namirenja vjerovnika (EPM).

Načelni sporazum o svim ključnim strukturnim elementima nagodbe donesen je 10. travnja 2018., a na sjednici održanoj 19. lipnja 2018. godine članovi Privremenog vjerovničkog vijeća jednoglasno su prihvatili prijedlog nagodbe između dužnika i svih vjerovnika.

Taj su prijedlog danas većinom glasova prihvatili vjerovnici Agrokora. Pravomoćnost nagodbe očekuje se po odluci Visokog trgovačkog suda, podsjećaju iz Agrokora.

Komentirajte prvi

New Report

Close