Ozdravljenjem Petrokemije rast će pretovar na Dunavu

Autor: Marija Brnić , 14. svibanj 2018. u 13:57
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Gnojivo iz Kutine jedna od važnih sirovina za promet.

Dvije državne tvrtke, Petrokemija i Luka Vukovar, ovih dana dogovarale su intenziviranje ionako dobre suradnje, koja je važna za poslovanje obiju tvrtki. Luci Vukovar gnojivo iz Kutine jedna je od važnijih sirovina koju pretovaruje, a Petrokemija u njezinu krugu ima i skladište. Petrokemija inače u svom većinskom vlasništvu ima Luku Šibenik, preko koje osigurava transport putem mora.

 

250tisuća

tona tereta lani je prekrcano u Vukovaru, više no 2016., ali daleko od predratnih 
1,5 mil. tona

Obje tvrtke su u iščekivanju privatizacije, s tim da je Petrokemija u uznapredovaloj fazi, u tijeku su pripreme za dokapitalizaciju i čeka se dovršetak usuglašavanja budućih odnosa između zainteresiranih ulagača, uglavnom dobavljača plina, državnih tvrtki, mirovinaca te austrijskog proizvođača gnojiva Borealis. Luka Vukovar je, pak, skinuta krajem prošle godine s popisa tvrtki od strateškog i posebnog interesa države, čime se označilo njenu skoru privatizaciju.

Novi direktor Luke Vukovar, Marijan Kuprešak, koji je prije tri mjeseca preuzeo upravljanje tvrtkom, kaže kako još uvijek nema informacija od vlasnika o pokretanju procesa, a dočekala ga je spremna dokumentacija o procjeni vrijednosti tvrtke. Njemu je u fokusu ojačati poslovanje i podići u 2018. promet za 30 posto u odnosu na lani, kada je u vukovarskoj luci prekrcano gotovo 250 tisuća tona tereta, što je oko 75 tisuća više nego godinu ranije. Petrokemija joj je pritom velik partner jer preko Luke kupcima u regiji transportira 100 tisuća tona gnojiva. Kuprešak dodaje kako su njihovi rezultati odraz ekonomskih kretanja u okruženju pa još uvijek nisu vraćene količine pretovara tereta iz predratnih godina (oko 1,5 milijuna tona) ili pretkrizne 2006. (970 tisuća tona).

Uz nove suradnje s domaćim i tvrtkama iz Sjeverne Bosne, poput primjerice pretovara antracita kojih za BiH stiže iz Crnog mora i poslova s osiječkom opekom, očekivanja Luka ima i od novih projekata koji se pripremaju na vukovarskom području, poput izgradnje proizvodnih pogona u drvo-prerađivačkom sektoru.

Porast prometa zacijelo će uslijediti s “ozdravljenjem” Petrokemije i ulaskom Borealisa, koji je, zanimljivo, prije nekoliko godina bio i ponuđač za Luku Vukovar, na privatizacijskom natječaju koji je otvoren 2014. u vrijeme Milanovićeve vlade, ali je početkom 2016. natječaj zaustavljen i od tada je prodaja Luke stavljena na čekanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close