Vratio se u Slavoniju i pokrenuo uspješan posao: Otvorio obrt s jedinim bravarskim 3D stolom u Hrvatskoj

Autor: Branimir Bradarić/VL , 27. siječanj 2023. u 07:03
Petar Živković vratio se iz Njemačke, a u pokretanju posla iskoristio je i 170.000 kuna državnih potpora/PD

U pokretanju posla iskoristio je i 170.000 kuna državnih potpora, a dobio je na korištenje i prostor po povlaštenoj cijeni u vinkovačkom Poduzetničkom inkubatoru.

Slavonija je godinama bila prostor odakle se iseljavalo u druge dijelove Hrvatske ili u inozemstvo. No, cijeli je sad već niz slučajeva da su se ljudi vratili u svoj grad ili selo i pokrenuli posao.

Primjer je obitelj Živković koja se poslije sedam godina života i rada u Njemačkoj odlučila vratiti u Vinkovce i tu pokrenuti posao. Jasmina i Petar otvorili su obrte u koje su prenijeli iskustva stečena radom u Njemačkoj.

Petar Živković u Njemačkoj je radio na poslovima preciznog varenja u pogonima Siemensa, a sada je u Vinkovcima pokrenuo posao proizvodnje čeličnih konstrukcija i industrijskog namještaja. U pokretanju posla iskoristio je i 170.000 kuna državnih potpora, a dobio je na korištenje i prostor po povlaštenoj cijeni u vinkovačkom Poduzetničkom inkubatoru.

”Uvjeti su svakako bili glavni okidač povratka, iako smo već neko vrijeme sanjali o tome. Vidio sam i da ovdje ima potrebe za takvom vrstom posla i majstorima. Puno je zanimanja za industrijski namještaj, pa posla i ne fali. Iskoristio sam državne potpore i kupio potrebnu opremu te sve to spojio sa svojim iskustvom i znanjem. Jako sam zadovoljan”, kaže Petar Živković.

U svome obrtu trenutačno je jedini zaposleni, ali kaže da će s obzirom na obim posla i potrebe u budućnosti itekako biti potrebe za proširenjem i zapošljavanjem novih ljudi. Kvalitetno je opremio svoje poslovne prostore pa tako, između ostaloga, posjeduje i bravarski 3D stol koji je trenutačno jedini takve vrste u Hrvatskoj.

A u međuvremenu je i supruga Jasmina otvorila obrt u Vinkovcima. Krajem veljače Poduzetnički inkubator Vinkovci obilježit će tri godine postojanja. Uz popunjenih 12 uredskih i 5 proizvodnih prostora traži se mjesto više, naročito kada su proizvodni kapaciteti u pitanju. Direktor Tehnološkog parka Vinkovci Josip Gilja rekao je da su s popunjavanjem inkubatora krenuli na početku korone, ali i da su bez obzira na probleme uspjeli popuniti sve jedinice.

”Danas je u potpunosti popunjen. Dosad su kroz naše prostore prošle 24 tvrtke, a trenutačno zapošljavaju 40 ljudi. Desetak firmi je u posljednje tri godine ‘preraslo’ Inkubator, povećali su opseg posla i broj zaposlenih te su krenuli svojim putem. A to nam je i cilj”, rekao je Gilja.

Obrt Petra Živkovića posjetio je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je rekao da ono što je ta obitelj prošla vani možda nije bilo tako loše, ali i da im je u Njemačkoj nedostajala obitelj.

”Danas su ovdje pokrenuli poslove i nadam se da će biti jedan kotačić koji će potaknuti sve koji će se u nekom trenutku poželjeti vratiti, donijeti iskustvo, stvarati poslovne prilike u Vinkovcima”, rekao je Bosančić.

Velika je potreba za poslovnim prostorom, a kako je Inkubator popunjen, tijekom 2023. godine krenut će se u projektiranje i završetak Zone Zalužje.

”Nova zona od 130 hektara bit će okrenuta poduzetnicima, želja nam je u gradu imati i veće tvrtke. Očekujemo da će i drugi povratnici donijeti svoja iskustva u Vinkovce, a nadamo se i plaće”, istaknuo je Bosančić.

Komentirajte prvi

New Report

Close