Otvorili pogon vrijedan 35 mil. kn

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2013. u 22:01
U novom će se pogonu skladištiti jabuke/D. Javorović/PIXSELL

Iz IPARD-a povukli 11,2 mil. kn za objekt za preradu i skladištenje voća.

U Kneževim Vinogradima u petak je otvoren objekt za preradu i skladištenje voća tvrtke Baranjski voćnjaci, vrijedan oko 35 milijuna kuna, od čega je 11,2 milijuna kuna osigurano iz europskoga pretpristupnog fonda IPARD.

Direktor te tvrtke Nikola Velicki rekao je kako pogon ima mogućnost čuvanja jabuke i do 12 mjeseci, a u novom objektu planiraju proizvoditi i prirodni sok od jabuke i breskve. Istaknuo je kako su ih višegodišnji dobri rezultati u izvozu sadnica i proizvodnji voća doveli na jednu od vodećih pozicija u regiji. Otvarajući pogon ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je kako su takvi  projekti posebno značajni kao smjerokaz u okolnostima višegodišnje recesije zbog korištenja novih tehnologija i davanja dodane vrijednosti.

Nakon slabog korištenja fondova IPARD i SAPARD te poslije pristupanja u punopravno članstvo EU Hrvatskoj će u programu ruralnog razvoja na raspolaganju godišnje biti 333 milijuna eura. Prošle godine smo iskoristivost fondova podigli na 60 posto, ove će godine iskoristivost IPARD-a biti oko 85 posto, dok ćemo zadnje dvije godine iskoristiti 100 posto sredstava, poručio je Jakovina.Baranjski voćnjaci dio su Werkos grupacije, imaju oko 140 ha proizvodnih poljoprivrednih površina, zapošljavaju 80-ak ljudi, a u sezoni i do 180. 

Komentirajte prvi

New Report

Close