Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Ostojićeva supruga zatvorila kultni restoran

Autor: Marija Crnjak
13. siječanj 2012. u 16:15
Podijeli članak —

Na zatvaranje restorana Sonju Perić navodno je natjerala kombinacija krize, visoke sezonalnosti i relativno zabačene lokacije

Vijest o zatvaranju kultnog pulskog restorana Valsabbion šokirala je hrvatsku gastro scenu, koja jednoglasno tvrdi da će štetu od brisanja prvog hrvatskog restorana visoke kuhinje s gastro karte osjetiti ne samo Pula nego i cijela Hrvatska. Da restoran neće raditi u 2012. godini kratko nam je potvrdila osnivačica i vlasnica Valsabbiona Sonja Perić. Hotel Valsabbion ostaje otvoren i pružat će usluge noćenja s doručkom.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Perić očito ne želi dalje pojašnjavati razloge koji su je prisilili da zatvori restoran, koji je zbog svoje inovativne kuhinje bio popularan daleko izvan granica Hrvatske te je prema mišljenju struke trebao biti prvi hrvatski nositelj Michelinove zvjezdice. Što zatvaranje Valsabbiona znači za hrvatski turizam nije želio komentirati ni ministar turizma Veljko Ostojić, inače suprug Sonje Perić. Iako je vijest o zatvaranju mnogima došla kao neugodno iznenađenje, neslužbeno doznajemo da je o takvom potezu Perić razmišljala i prošle godine u ovo vrijeme mrtve sezone. No odluka o zatvaranju uslijedila tek sada, nakon što joj poslovanje u 2011. nije dalo dodatan razlog za nastavak biznisa. Na to ju je navodno natjerala kombinacija krize, visoke sezonalnosti i relativno zabačene lokacije.

Vijest o zatvaranju kultnog pulskog restorana Valsabbion šokirala je hrvatsku gastro scenu, koja jednoglasno tvrdi da će štetu od brisanja prvog hrvatskog restorana visoke kuhinje s gastro karte osjetiti ne samo Pula nego i cijela Hrvatska. Da restoran neće raditi u 2012. godini kratko nam je potvrdila osnivačica i vlasnica Valsabbiona Sonja Perić. Hotel Valsabbion ostaje otvoren i pružat će usluge noćenja s doručkom.

Perić očito ne želi dalje pojašnjavati razloge koji su je prisilili da zatvori restoran, koji je zbog svoje inovativne kuhinje bio popularan daleko izvan granica Hrvatske te je prema mišljenju struke trebao biti prvi hrvatski nositelj Michelinove zvjezdice. Što zatvaranje Valsabbiona znači za hrvatski turizam nije želio komentirati ni ministar turizma Veljko Ostojić, inače suprug Sonje Perić. Iako je vijest o zatvaranju mnogima došla kao neugodno iznenađenje, neslužbeno doznajemo da je o takvom potezu Perić razmišljala i prošle godine u ovo vrijeme mrtve sezone. No odluka o zatvaranju uslijedila tek sada, nakon što joj poslovanje u 2011. nije dalo dodatan razlog za nastavak biznisa. Na to ju je navodno natjerala kombinacija krize, visoke sezonalnosti i relativno zabačene lokacije.

Kolege iz struke tvrde da se luksuzni restorani moraju prilagoditi tržištu i manjoj potražnji za visokom kuhinjom. Deniz Zembo, vlasnik restorana Le Mandrać u Voloskom, tvrdi da ga je prilagodba potražnji održala u poslu. “Sudjelovali smo u tjednu restorana nudivši menije za 100 kuna po osobi i imali odličan odaziv, potom smo uveli menije za 150 kuna, dok je ranije najjeftiniji meni bio 300 kuna. No za takve poteze treba imati dobar početni volumen gostiju, što nam je omogućila lokacija”, kaže Zembo koji smatra da su se u očuvanje Valsabbiona kao simbola destinacije trebale uključiti turistička zajednice i Grad Pula. Zembo ne očekuje ponovno otvaranje Valsabbiona u ovom obliku, osim s potpunom preobrazbom ponude.

Marcellino

Kriza plus kamere
Osim krize koja je zagrebačkom Marcellinu smanjila prihod, dodatnu štetu izazvala je snimka sastanka Sanader-Hernady napravljena nadzornom kamerom postavljenom u restoranu. Navodno je jedno od pitanja koje u zadnje vrijeme postavljaju ‘važni’ gosti pri odabiru restorana pitanje ima li kamere. “To su neozbiljni gosti koje ne mogu razumijeti. Zbog čega gosti dolaze u restorane, zbog hrane i usluge ili…? Pa 90 posto restorana u svijetu ima kamere zbog sigurnosti, ističe vlasnik Marcellina Mario Čerhak, koji je u srijedu svjedočio na Županijskom sudu. Miroslav Folnegović, predsjednik udruge restoratera, tvrdi da u svojim objektima ima postavljenu kameru samo iznad šanka zbog kontrole blagajne. Sve više od toga povreda je privatnosti gostiju, smatra Folnegović.

Poslovanje

Niži PDV pomaže, ali ne dovoljno
Snižavanje PDV-a na ugostiteljske usluge koje najavljuje Vlada, pomoći će poslovanju restorana koji će moći sniziti svoje cijene, slažu se naši sugovornici, ali ne bez ograde. “Niži PDV neće imati dovoljan učinak ako dobavljači ne počnu surađivati s ugostiteljima i nuditi im robu po povoljnijim cijenama”, kaže Miroslav Folnegović i upozorava kako bi trebalo izmjenama zakona trebalo spriječiti da se ugostiteljstvom može baviti bilo tko. Folnegović ne odustaje od teze da je zabrana pušenja u restoranima i više od krize ugrozila njihovo poslovanje.

Autor: Marija Crnjak
13. siječanj 2012. u 16:15
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close