Osim energetske sigurnosti, donosi i smanjenje troškova do 80 posto

Autor: PD VL native tim , 14. studeni 2023. u 22:00
Postavljanjem prosječne solarne elektrane na krov ekvivalent je tome kao da ste posadili 100 stabala svake godine/Shutterstock

Čisti, zeleni izvor energije koji smanjuje ugljični otisak i ‘čuva’ kućni budžet.

U vrijeme kad novac ‘curi kroz prste’ brže nego ikad prije i kad je svaka ušteda u kućnom budžetu dragocjena, činjenica da ugradnja solarne elektrane može smanjiti troškove energije u kućanstvu i do 80 posto, zvuči impresivno. Postavljanje solarne elektrane daje vam energetsku sigurnost, a lijepo je ni o kome ne ovisiti. I, ne manje važno, ona predstavlja čisti, zeleni izvor energije i smanjuje ugljični otisak u atmosferi.

Više od 30.000 panela postavljenih na krovove diljem Hrvatske i više od 3600 tona manje emisije ugljičnog dioksida svake godine, to su brojke s kojima se može pohvaliti tvrtka Energycom, vodeća tvrtka u solarnim elektranama i energetskim rješenjima, koja po sistemu ‘ključ u ruke’ nudi usluge savjetovanja, projektiranja, prikupljanja dokumentacije, montaže, puštanja elektrane u trajni pogon i, možda katkad i najvažnije, održavanja elektrane. Čak i ako nemate njihove elektrane, možete zatražiti njihovu uslugu održavanja.

30 000

solarnih panela postavila je diljem Hrvatske tvrtka Energycom, što je 3600 tona manje emisije ugljičnog dioksida

Moguće postaviti bilo gdje
Naime, prašina u zraku, pelud, ptičji izmet ili vremenske nepogode mogu smanjiti učinkovitost elektrane do čak 30 posto, pa je panele, kažu u Energycomu, potrebno očistiti svakih nekoliko mjeseci. Osim toga, minimalno jednom godišnje bilo bi poželjno da stručnjak pregleda sve instalacije kako bi korisnik bio siguran da sve funkcionira i da elektrana radi sigurno i s punim kapacitetom.

Gotovo 30 posto emisije CO2 otpada na energetski sektor. Za razliku od neobnovljivih fosilnih goriva poput ugljena i nafte, solarna energija koristi samo prirodnu obnovljivu energiju sunca za proizvodnju električne energije. To znači da ne proizvodi stakleničke plinove, ugljični dioksid ili bilo koje druge štetne zagađivače. Postavljanjem prosječne solarne elektrane na krov ekvivalent je tome kao da ste posadili 100 stabala svake godine.

Iako estetika nije primarna, treba reći da su solarni paneli i prilično elegantni te doprinose suvremenijem izgledu objekata na koji se postavljaju. Krovište, potkrovlje, parking, bilo koje zemljište…, sve su to mjesta gdje se mogu postaviti solarne elektrane. Ipak, najviše solarnih elektrana instalira se na krovove: ravne, kose, pokrivene limom, crijepom i sl. Niti jedan krov nije izazov ako za njega imate pravu opremu.

Održavanjem do veće efikasnosti

Prašina u zraku, pelud, ptičji izmet ili vremenske nepogode mogu smanjiti učinkovitost elektrane do 30 posto, pa ju je potrebno očistiti svakih nekoliko mjeseci.

“Projektiranje solarnih elektrana izvodimo prema individualnim potrebama klijenata i prema sistemu ‘ključ u ruke’. Cijena elektrane ovisi o vrsti i snazi postojećeg priključka, vrsti i površini krova ili površine na koju se montira te o sadašnjoj i planiranoj budućoj potrošnji električne energije.

Na temelju potreba svakog klijenta određuje se optimalna snaga elektrane. Nakon izvida objekta i konzultacije s našim savjetnicima, uvažavajući pri tom i dodatne zahtjeve klijenta, kreiramo konačnu cijenu”, kažu u tvrtki Energycom, koja je osnovana 2015. godine. Na početku su imali tek nekoliko zaposlenika, no danas su, zahvaljujući predanosti i stručnosti, jedna od vodećih tvrtki u instalaciji i projektiranju solarnih elektrana u Hrvatskoj.

“Naši stručnjaci pružaju usluge izrade idejnih rješenja, glavnih i izvedbenih projekata, potrebnih elaborata i mjerenja, ishođenja svih potrebnih dozvola i suglasnosti kod HEP ODS-a te samu montažu. Također, pružamo podršku u sklapanju ugovora o otkupu električne energije”, kažu u Energycomu, koji su do sada postavili više od 1700 elektrana diljem Hrvatske.

Uz pomoć kalkulatora na www.energycom.hr možete izračunati godišnju uštedu/PD

Natječaji i novčane potpore
Bez obzira na veličinu elektrane, sjene na krovovima, dimnjake, razvedenost krovišta ili položaj, uvijek pronalaze solarno rješenje za elektrane po principu “ključ u ruke”. U trenutku kad se elektrana postavi na krov, tu nije kraj njihova posla, jer stručnjaci Energycoma održavaju sustav tijekom čitavog razdoblja korištenja.

Dogodi li se, primjerice, oluja ili snažan vjetar, a želite provjeriti radi li sve besprijekorno, njihovi stručnjaci tu su kao pouzdana potpora. Iako zbog povoljne klime imamo potencijal biti na samom vrhu, Hrvatska, nažalost, još uvijek zaostaje za mnogim europskim zemljama po proizvodnji električne energije iz sunca.

Solarna elektrana najjeftiniji je način da dođete do megavata, a zahvaljujući pouzdanosti i stručnosti tvrtke Energycom čitav proces – od projektiranja, preko prikupljanja potrebne dokumentacije, do puštanja u pogon i održavanja – bit će jednostavan. Na vama je samo da donesete odluku da želite živjeti kvalitetnije i po principima održivosti.

Nije naodmet ni napomenuti kako se detaljne upute o natječajima, javnim pozivima o prelasku na obnovljive izvore energije te informacije o financijskim potporama nalaze na Internet stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Koliko biste godišnje uštedjeli ugradnjom solarne elektrane možete izračunati i uz pomoć kalkulatora na web stranici www.energycom.hr.

* Sadržaj omogućio Energycom

Komentirajte prvi

New Report

Close