Operativni gubitak Ingre prije poreza i kamata 30 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 31. listopad 2012. u 10:07
PXL

U objavi poslovnih rezultata Ingre stoji kako su poslovni prihodi u prvih devet mjeseci 2012. godine iznosili 116 milijuna kuna.

U objavi poslovnih rezultata Ingre za razdoblje siječanj – rujan 2012. godine stoji kako su poslovni prihodi u prvih devet mjeseci 2012. godine iznosili 116 milijuna kuna i niži su 28% u odnosu na isto razdoblje 2011. godine.

U usporedbi s trećim kvartalom 2011.g., prihodi s inozemnih tržišta povećali su se za 58% u trećem kvartalu 2012. godine. Udjel prihoda s domaćeg i inozemnog tržišta gotovo je izjednačen (udjel prihoda s domaćeg tržišta iznosi 52%, dok udjel s inozemnih tržišta iznosi 48%).

Operativni gubitak prije poreza i kamata (EBIT) iznosi 30 milijuna kuna, djelomično zbog jednokratnih troškova na projektima u Makedoniji kao i zbog kasnijeg početka realizacije projekata u Alžiru i Iraku.

Uspješno zaključen ugovor u Alžiru na brani Tagharist vrijedan 21,5 milijuna kuna. Zaključena  četiri ugovora na izgradnji državnih cesta u Hrvatskoj u vrijednosti od 70,8 milijuna kuna. U svibnju 2012. sklopljen ugovor o realizaciji turističkog objekta na inozemnom tržištu u vrijednosti od 30,7 milijuna eura.

U svibnju 2012. raskinut ugovor o izgradnji magistralne ceste Štip-Strumica u Makedoniji što je dovelo do blokade poslovnih računa društva INGRA d.d.  Ostala konsolidirana društva INGRA Grupe posluju redovno bez blokade računa, navodi se u obavijesti. 

U odnosu na prvih devet mjeseci 2011. godine, poslovni prihodi INGRA Grupe iskazali su pad od 28% na 116 milijuna kuna tijekom prvih devet mjeseci 2012. godine uglavnom zbog sporije realizacije projekata u cestogradnji, ali i zbog kasnijeg početka projekata na inozemnim tržištima. Domaće tržište gotovo podjednako s inozemnim tržištem sudjeluje u ostvarenim poslovnim prihodima tijekom prvih devet mjeseci 2012., zahvaljujući stalno prisutnom trendu rasta prihoda s inozemnih tržišta, i to za 58% uspoređujući prethodno promatrano razdoblje.

Realizacija projekata u Alžiru i Iraku teče nešto sporije od plana i to prvenstveno zbog otežanog dobivanja garancija na domaćem financijskom tržištu. Grupa je za dio inozemnih projekata ishodila garancije od stranih bankarskih institucija. Osim otežanog dobivanja garancija, na kašnjenje projekta u Alžiru utjecao je i postupak usuglašavanja projektnih rješenja prema alžirskoj regulativi. Zbog problema financiranja projekata s kojima se suočava makedonski investitor, realizacija dvije makedonske bolnice također se odvija sporije nego što je planirano.

Irački projekt na Al Qaimu uspješno je priveden kraju u travnju ove godine, a radovi na HE Haditha nakon kašnjenja u prvom polugodištu 2012. godine, započeli su u trećem kvartalu 2012. godine.

U usporedbi s prvih devet mjeseci 2011.g., prihodi s domaćeg tržišta iskazali su pad od 52% u prvih devet mjeseci 2012.g. zbog niže realizacije izgradnje autocesta u Hrvatskoj i usporenog rješavanja njihovih imovinsko-pravnih odnosa (arheološki nalazi, iskopine i usporenje radova zbog turističke sezone na pojedinim dionicama). 

>>> Priopćenje u cijelosti možete pročitati ovdje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pa, sad sam i ja zatečena…relativno podnošljivim izvješćem! Š

Nije loše [emo_smijesak]

New Report

Close