Oko 200 radnika Brodosplita do rujna na čekanju

Autor: Suzana Varošanec , 05. srpanj 2022. u 13:30
Foto: IVO CAGALJ/PIXSELL

Utezi koji još opterećuju Brodosplitovu blagajnu vezani su i uz korekciju cijena gradnje obalno-ophodnih brodova, koju tek treba provesti po Vladinim odlukama.

Do rujna će oko 200 radnika predstečajnog dužnika Brodosplita biti na čekanju, što je posljedica odluke o privremenom obustavljanju proizvodnje uslijed manjka novca, dok razvojni projekti koji se financiraju iz EU fondova – idu dalje, tvrde iz Brodosplita. Splitski Trgovački sud zakazao je ročište za rujan, pa će tada biti poznat točan iznos dugova. Prijavljeni iznos od 5,5 milijarde kuna potraživanja po svemu sudeći značajnije je prenapuhan, kako navode među ostalim i zbog više hipoteka upisanih na istom predmetu osiguranja naplate.

Potom se očekuje i plan restrukturiranja, tako da će se tek razjasniti koji će se projekti nastaviti i koliko će ljudi biti potrebno. Do tada tvrtka se nada prodaji određenih brodova čija je prodaja oglašena – luksuzne jahte Katina koja je u čarteru i jedrenjaka Golden Horizon. Tim se novcem planira dovršiti polarni kruzer za koji manjka cca 8 mil eura. Utezi koji još opterećuju Brodosplitovu blagajnu vezani su i uz korekciju cijena gradnje obalno-ophodnih brodova, koju tek treba provesti po Vladinim odlukama.

S oko 100 milijuna vlastitih kuna Brodosplit je financirao njihovu gradnju, ali kako navode po cijenama iz 2014. materijala i opreme koji su u međuvremenu višestruko poskupjeli. Tvrtka je obavila i sve naručene radove za stonski most i vijadukt Prapratno, ali ih još nije naplatila.

Komentirajte prvi

New Report

Close