Odluku u predstečaju u Brodosplitu očekuju idućeg tjedna

Autor: Suzana Varošanec , 27. travanj 2022. u 22:00
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Brodosplit d.d. i ovisna društva su jedan od većih poslodavaca na razini cijele Splitsko-dalmatinske županije kao i države.

Zbog, kako tvrde, izvanredne situacije – više sile na koju nisu mogli utjecati (rat u Ukrajini i sankcije), nakon DIV Grupe i tvrtka u njezinom vlasništvu – Brodograđevna industrija Split, podnijela je predstečajni prijedlog s ciljem, kako navode, očuvanja kontinuiteta poslovanja i održavanja djelatnosti. Za sve postojeće ugovore nužne za nastavak redovitog poslovanje, navode da ostaju na snazi, a poslovanje za koje imaju riješeno financiranje, poručuju, nesmetano se nastavlja.

Prema njihovoj priloženoj potvrdi blokada iznosi oko 44 milijuna kuna u neprekinutom trajanju od 11 dana, a u očekivanju odluke Trgovačkog suda u Splitu hoće li se otvoriti predstečajni postupak, čime bi se poslovanje ovršenika odblokiralo, navodno to će se znati već idućeg tjedna, angažirani su i na pitanju plaća. Kako bi radnicima koji je nisu na vrijeme dobili plaća bila što prije isplaćena, najavljuju zahtjev za prisilnu naplatu neisplaćenih plaća u iznosu minimalca sukladno Zakonu o osiguranju radničkih tražbina. Iz Brodosplita još poručuju kako su uvjereni da će brzo riješiti i predmet oko sporno naplaćene koncesijske naknade za razdoblje prije privatizacije tvrtke, a riječ je čini se o nagodbi iz koje bi u potpunosti isplatili radnike.

Brodosplit d.d. i ovisna društva su jedan od većih poslodavaca na razini cijele Splitsko-dalmatinske županije kao i države: direktnim zapošljavanjem, zapošljavanjem podizvođača koji obavljaju poslove na lokaciji Brodosplita, te angažiranjem domaćih dobavljača i pružatelja usluga direktno utječu na najmanje 4.000 radnih mjesta, a računajući na članove obitelji i multiplikacijski faktor ima utjecaj na cca 20.000 stanovnika, navodi Brodosplitova Uprava koja ovim potezom šalje poruku da pokušavaju očuvati radna mjesta i prava zaposlenika, te zaštititi poziciju tvrtke i svih zainteresiranih strana (dobavljača, financijskih institucija i države).

Komentirajte prvi

New Report

Close