Odgovorno poslovanje temelj je svih naših aktivnosti

Autor: Promo , 04. lipanj 2023. u 22:00
Solarna elektrana u Savskom Marofu opskrbljuje strujom PLIVIN pogon na toj lokaciji/PD

Ovaj projekt dodatna je potvrda Tevinih i PLIVINIH nastojanja da unaprijede ekološke standarde u sklopu svog poslovanja.

Kao vodeća farmaceutska kompanija u Hrvatskoj i regiji svjesni smo važnosti ulaganja u društveno odgovorno poslovanje te su nam briga o okolini i smanjenje vlastitog utjecaja od na okoliš od velike važnosti. Zahvaljujući sustavnoj modernizaciji i unapređenju vlastitih procesa, kontinuirano podižemo standarde zaštite okoliša i odgovornosti prema okruženju u kojem poslujemo.

Teva, čija je PLIVA ponosna članica, već dužni niz godina poseban fokus stavija upravo na strategiju zaštite okoliša, društvene odgovornosti i upravljanja. Svoje aktivnosti, ciljeve i postignute rezultate redovno objavljuje u ESG izvješću o napretku, a ono za 2022. godinu službeno je od 9. svibnja dostupno na našim web stranicama.

Jedan od primjera lokalnih aktivnosti je i solarna elektrana koja se nalazi na našoj lokaciji u Savskom Marofu, izgrađena u suradnji s našim partnerom tvrtkom E.ON, koja je relativno nedavno puštena u rad. elektrana instalirane snage 9.71 MWp, što odgovara prosječnoj godišnjoj potrošnji 3300 kućanstava u RH ili 2000 kućanstava na području grada Zagreba i okolice. Ova solarna elektrana ima najveću snagu instaliranih panela do sad na hrvatskom tržištu za vlastitu potrošnju.

Najveća za vlastitu potrošnju

Snage 9.71 MWp, solarna elektrana u Savskom Marofu, ima najveću snagu instaliranih panela do sad na hrvatskom tržištu za vlastitu potrošnju.

Zauzima površinu od gotovo 60.000 m2, instalirano je 17.820 panela površine 2,58 m2 odnosno 45.975,6 m2 aktivne površine. Za izgradnju elektrane korišteni su najmoderniji paneli snage 545Wp što je uz orijentaciju elektrane istok-zapad omogućilo da se zauzme značajno manja površina uz maksimalnu iskoristivost. Ova će elektrana zadovoljiti gotovo 30 % potreba za električnom energijom PLIVINIH proizvodnih pogona na toj lokaciji.

Ovaj projekt dodatna je potvrda Tevinih i PLIVINIH nastojanja da unaprijede ekološke standarde u sklopu svoga poslovanja s ciljem povećanja energetske učinkovitosti. Drago nam je što možemo istaknuti kako Teva, čija je PLIVA ponosna članica, sustavno pristupa važnim ekološkim i socijalnim problemima te je definirala jasne i ambiciozne dugoročne ciljeve do 2030. godine, vezane uz očuvanje okoliša i održivost, koje smatramo ključnim stupom naše strategije zaštite okoliša i društvene odgovornosti.

Jedan od osnovnih ciljeva jest i smanjenje ugljičnog otiska, koji smo se u sklopu naše globalne ESG strategije obvezali smanjiti za 33% do 2025. godine. PLIVA je na obje svoje lokacije certificirana prema ISO 50001 standardu upravljanja energijom te već više od 6 godina posjeduje Certifikat ZelEn koji se dodjeljuje subjektima koji koriste zelenu energiju odnosno onu dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora.

Puštanjem u rad ove solarne elektrane svakako će se povećati ukupna količina električne energije dobivene u Hrvatskoj iz obnovljivih izvora s obzirom na to da su solari okolišno potpuno neutralni te će se ujedno omogućiti i drugim korisnicima prelazak na korištenje energije iz obnovljivih izvora. PLIVA predviđa financijsku uštedu od 20%, a 10 do 15% ovako proizvedene električne energije u ljetnim mjesecima ustupat će se preko mreže i drugim korisnicima.

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close