Od parne lokomotive do nuklearne elektrane

Autor: Suzana Varošanec , 09. lipanj 2016. u 22:00
Borbena oklopna vozila jedan su od najpoznatijih proizvoda Đure Đakovića

Grupa Đuro Đaković je prolazeći kroz restrukturiranje posve promijenila pristup poslovanju fokusirajući se na obranu, transport, industriju i energetiku.

Grupa Đuro Đaković ove godine obilježava 95. obljetnicu i jedna je od značajnijih metalno-prerađivačkih industrija u ovom dijelu Europe. Kompanija je prolazila kroz razne društveno-političke sustave, ratove i promjene pravne regulative. Opstati značilo je proći najintenzivniji tehnološki i industrijski razvoj u burnim vremenima.

Danas ĐĐ tako podrazumijeva sva društva koja u nazivu tvrtke koriste to ime, iako više nisu povezana zajedničkim vlasnikom, dok su u užem smislu to ĐĐ Holding d.d. i društva kojima je on većinski vlasnik. No, svima je zajedničko da djelatnost ostvaruju unutar Industrijske zone Đuro Đaković. U njoj je proizvedeno više od 2000 blok-kotlova, više od 600 kotlova za termoelektrane i industrijska postrojenja, 17 tvornica cementa i 4 tvornice gipsa, 16 tvornica šećera, više od tisuću lokomotiva, zatim 14000 teretnih vagona, 2000 vagon cisterni, više od 400 tramvaja i 150 diesel motornih vlakova, više od 400 dizalica, na desetke mostova te više od 700 borbenih tenkova, 150.000 tona odljevaka i 126 borbenih oklopnih vozila. ĐĐ je prošao razvojni put od parne lokomotive do gradnje nuklearne elektrane, sve do danas kad ima suradnju sa stranim partnerima – finskom Patriom i norveškim Kongsbergom u području obrambene industrije.

 

Mazal

Danas nema nijednog velikog investicijskog projekta u Hrvatskoj u koji ĐĐ nije na neki način uključen.

Potreba za novim proizvodnim i tehnološkim razvojem, utemeljena na pozitivnim iskustvima razvitka i poslovanja u prošlosti, je neupitna. ĐĐ Holding, kao i njegova društva, poziciju na tržištu mogu ojačati planiranim marketinškim aktivnostima, ali i uporabom raspoloživih resursa te interakcijom s tržištem kako bi se stekle komparativne prednosti u odnosu na konkurenciju. Riječ je o proizvodima čija je namjena u daljnjoj proizvodnji, obradi, doradi, preradi ili uporabi sa svrhom pružanja usluga većem broju korisnika. Aktivnosti usmjerene ka promociji i plasmanu specijaliziranih teretnih vagona na tržište EU, rezultirale su sklapanjem novih ugovora, što potvrđuje orijentaciju tvrtke prema razvoju i proizvodnji vagona specijalne namjene i izvedbe, uz primjenu proizvodne opreme nove generacije.

Globalizacijski procesi pred tvrtku stavljaju nove izazove i dok se konkurencija zaoštrava, paralelno se otvaraju mogućnosti osvajanja novih tržišta i zapošljavanja većeg broja obrazovnih stručnih zaposlenika. Prolazeći kroz proces restrukturiranja u posljednje dvije godine, Grupa ĐĐ posve je promijenila pristup svim segmentima poslovanja: fokusirajući se na obranu, transport, industriju i energetiku, pripremljena je za tržišni nastup koji će joj donijeti dugoročno održivi rast, uz razvoj mreže ključnih kupaca, a u skladu s time i očekivanja da 2016. nakon dugo vremena bude pozitivna godina.

Predsjednik Uprave Tomislav Mazal ističe da je misija ĐĐ pronaći odgovore i rješenja za moderne izazove kroz sva četiri poslovna područja te vratiti snagu izvoznih projekata: "Danas nema nijednog velikog investicijskog projekta u Hrvatskoj u koji ĐĐ nije na neki način uključen. Dobivanjem novih izvoznih poslova ostvaren je iskorak u proizvodnji i prodaji teretnih vagona, te vagona cisterni specijalnih namjena na najzahtjevnijem tržištu EU. Drugi ugovor u obrambenoj industriji došao je putem Patrie. Očekujemo nove ugovore, natječaji na kojima smo prisutni u fazi su odluka".

Komentirajte prvi

New Report

Close