Od danas velika novost Hrvatske pošte: ‘Savršena kombinacija analognog i digitalnog’

Autor: Poslovni.hr , 09. rujan 2020. u 10:05
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Kriptomarka je osmišljena u suradnji s hrvatskom blockchain-zajednicom, a digitalni token Postereum izradila je hrvatska tvrtka Bitx.

Hrvatska pošta će povodom Dana marke, 9. rujna 2020., pustiti u optjecaj prvu hrvatsku Kriptomarku. Marka je izdana u pet kategorija s pet različitih motiva koji prikazuju prijevozna sredstva: kombi (60.000 primjeraka), vlak (25.000 primjeraka), brod (10.000 primjeraka), zrakoplov (4000 primjeraka) i dron (1000 primjeraka). Ukupna naklada iznosi 100.000 primjeraka, marka je otisnuta u AKD-u, a autori marke su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba. Marka nominalne vrijednosti 50 kuna izdana je u prigodnom bloku s jednom samoljepljivom poštanskom markom na PVC podlozi.

Kako piše IXT Kriptomarka je osmišljena u suradnji s hrvatskom blockchain-zajednicom, a digitalni token Postereum izradila je hrvatska tvrtka Bitx. U paketu s fizičkom Kriptomarkom dolaze i svi podatci potrebni za aktivaciju ili prijenos digitalne Kriptomarke. Nakon kupnje Kriptomarke s nje se može odlijepiti dio koji se koristi za plaćanje poštarine, dok digitalni dio ostaje za korištenje na blockchainu.

Hrvatska Kriptomarka zamišljena je kao savršena kombinacija analognog i digitalnog. Budući da uz svaku fizičku marku dolazi i digitalni token na blockchainu, Kriptomarka će potencijalno živjeti zauvijek čime je filateliji dodana nova dimenzija – zaštita od propadanja zbog proteka vremena. Digitalni token kreiran je na Ethereum platformi te je na blockchainu zastupljen kao non-fungible token (NFT) po standardu ERC721. Takvi tokeni imaju sakupljačku vrijednost jednako kao i klasične marke čime se postiže vjerno prevođenje filatelije u digitalni svijet.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close