Očekivana operativna dobit u 2009. godini 150 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 23. prosinac 2009. u 22:00

U prvih 10 mjeseci ove godine ostvarena je operativna dobit od 138 milijuna kuna, no unatoč odličnim financijskim rezultatima Hrvatske pošte na konačan rezultat će utjecati poslovanje HPB-a

U Hrvatskoj pošti došlo je do zaokreta u financijskom rezultatu te je tvrtka iz operativnoga gubitka od 50 milijuna kuna 2008. godine u prvih deset mjeseci ove godine ostvarila operativnu dobit od 128 milijuna kuna. U šest mjeseci u tvrtki Hrvatske pošte ostvarena je operativna dobit od 98 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježen gubitak od 49 milijuna kuna. Ukupni prihodi povećani su za gotovo 9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a rashodi smanjeni za 5 posto. Ovdje je vrlo važno i napomenuti kako Hrvatska pošta nije korisnik državnog proračuna iako je država vlasnik tvrtke. Također će Hrvatska pošta ove godine prekinuti desetogodišnji negativni trend poslovanja iz osnovne djelatnosti. Naime, u prvih 10 mjeseci ove godine ostvarena je operativna dobit od 138 milijuna kuna, dok se za cijelu 2009. očekuje operativna dobit od 150 milijuna kuna. Prošlu 2008. godinu Hrvatska pošta završila je s operativnim gubitkom od 50 milijuna kuna, čime je ovogodišnji ostvareni rezultat još kvalitetniji pokazatelj kako se promjene koje se događaju u Hrvatskoj pošti i te kako pozitivno realiziraju na financijsko stanje tvrtke.

Logistički centar
Daljnje pripreme Hrvatske pošte za liberalizaciju poštanskog tržišta 2013. uključuju opsežnu informatizaciju cjelokupnog sustava, a planira se i projekt središnjega distributivnog centra u okolici Zagreba. Gradnja logističkog centra omogućit će znatno povećanje broja usluga te samim time i prihoda, ali i dodatnu racionalizaciju poslovanja. Nadalje, na redu je i uređenje poslovnica, kao i širenje asortimana usluga te ostale ponude. Hrvatska pošta u sklopu reorganizacijskih procesa započela je i s unapređenjem vlastite informatičko-komunikacijske infrastrukture. Tvrtka će 2010. godine uložiti znatna sredstva i napore kako bi osigurala adekvatnu razmjenu informacija u novoj, fleksibilnijoj te bržoj organizacijskoj strukturi. Kao jedan od preduvjeta za normalno funkcioniranje IT sustava u tijeku je premještanje postojećega podatkovnog centra s postojeće na novu lokaciju, opremljenu prema najvišim standardima u smislu osiguravanja neprekidnosti i sigurnosti funkcioniranja poslužiteljske infrastrukture.

Trošak plaća
Također je u planu i nabava IT opreme koja će se u prvom tromjesečju 2010. godine iskoristiti u provođenju složenog projekta unapređenja šalterske infrastrukture u najfrekventnijim poštanskim uredima. Hrvatska pošta kasni na brojnim područjima, a IT tehnologija, odnosno informatizacija je doista u kritičnom stadiju. Reorganizacijski procesi obuhvatit će i implementaciju novih infrastrukturnih servisa te razvoj IT infrastrukture koji će omogućiti brzu i laku implementaciju novih poslovnih usluga te najviši stupanj njihove sigurnosti, pouzdanosti i upravljivosti. Može se reći kako će u sljedeće četiri godine Hrvatsku poštu njezino vodstvo i organizacijski i infrastrukturno pripremiti za pružanje suvremenijih poštanskih usluga koje će biti konkurentne ponudi najjačih pošta u Europi. Inače, tradicionalno najveći trošak u poslovanju Hrvatske pošte je udio bruto plaća zaposlenika u ukupnom prihodu tvrtke, koji je smanjen sa 72 posto 2008. na 62 posto 2009., dok je ukupan trošak plaća smanjen za 8,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2008., a smanjenje će se nastaviti i u 2010. godini. Hrvatrska je pošta unatoč smanjenjima još uvijek iznad europskih prosjeka poštanskih operatera kada je u pitanju udio troška plaća u ukupnim prihodima.

128 milijuna kuna operativna je dobit Hrvatske pošte u prvih 9 mjeseci 2009. godine

150 milijuna kuna očekivana je operativna dobit do kraja 2009.

Komentirajte prvi

New Report

Close