Nejasan ključ: O (ne)davanju razrješnica NO-u i u Jamnici i Zvijezdi glasovalo se pojedinačno

Autor: Jadranka Dozan , 29. studeni 2017. u 14:03
Izvanredni povjerenik Ante Ramljak/G. Stanzl/PIXSELL

U ključnim se Agrokorovim kompanijama ovih dana glavne skupštine redaju kao na traci. Nakon triju tvrtki iz poslovne grupe Poljoprivrede – Belja, Vupika i PIK Vinkovaca – u utorak su održane u Konzumu, Jamnici, Ledu i Zvijezdi, a danas su na programu skupštine Tiska i Žitnjaka.

Već prve tri pokazale su određene otklone u odnosu na prijedloge odluka navedene u pozivima na skupštine, i to u dijelu davanja razrješnica Nadzornom odboru za rad u 2016. U skupštinskom pozivu za kompanije iz divizije agrara predloženo je bilo davanje razrješnice i Upravi i NO-u, ali se o razrješnicama nadzornika ipak glasalo pojedinačno pa su je neki dobili, a neki ne.

Razrješnice su, osim Ivici Todoriću (u Belju i Vupiku) uskraćene Ljerki Puljić (u Vupiku i PIK-u Vinkovci) te Tomislavu Lučiću (u Belju). Sve u svemu, nakon prve runde činilo se da je ključ selektivnog (ne)davanja razrješnica članovima NO-a mjesto na listi 15 osumnjičenih i istražni postupci u aferi Agrokor. No, dok je Lučić uz Ivicu i Antu Todorića jučer ostao bez razrješnice i u Jamnici, Mislav Galić bio je dio trojke (uz Anitu Benić i Josipa Jurmanovića) koja je dobila razrješnicu. Kriteriji davanja razrješnica za nadzornike mnogima su u poslovnim krugovima ostali nejasni, to prije što se mahom podrazumijeva da se glavnina odluka, uključujući i one koje su se pokazale spornima, donosila jednoglasno ili bez preglasavanja.   Većina ih se zasad ipak ograđuje od čvršćih ocjena jer, kako kažu, ne znaju npr. jesu li i kako unutar NO-a nadležnosti možda bile jasno podijeljene. Međutim, neki promatrači s iskustvom rada u nadzornim odborima reći će kako je izglednije da je u slučaju Agrokorovih tvrtki danas presudnija intencija potvrda legitimiteta NO-a, pa tako i njegovih odluka o davanju jamstava kojih je i u 2016. bilo podosta.            

Kad su, pak, posrijedi uprave, samo u slučaju Tiska, čija se skupština održava ove srijede, skupštini je predloženo nedavanje razrješnice.

Inače, od kompanija u kojima su skupštine održane u utorak o donesenim odlukama Zagrebačku burzu je, uz Jamnicu, izvijestila još Zvijezda, jer Ledova se održavala u popodnevnim satima, a Konzum odavno nije na burzi. U slučaju Zvijezde najzanimljiviji detalj u najavi skupštine bilo je glasovanje o provedbi posebne revizije s naglaskom na poslovanje s matičnom tvtkom koncerna. To je bio prijedlog manjinskih dioničara koji su isto to tražili i u Belju i Vupiku, ali je tamo, za razliku od Zvijezde, predloženo odbijanje. No, u Zvijezdinu se priopćenju burzi ta točka uopće ne spominje. Uz prihvaćanje financijskih izvješća, način pokrića 125 mil. kuna lanjskog gubitka (iz zadržane dobiti ranijih razdoblja) i davanje razrješnice Upravi, doznali smo tek da su i u toj kompaniji dva člana NO-a – Ivica Todorić i Tomislav Lučić – ostala bez razrješnice, dok ju je troje članova dobilo (Manuela Čelić Marušić, Damir Vrenko i Dražen Kocijan).   

Komentirajte prvi

New Report

Close