NTL-u propala žalba: AZTN 2019. bio u pravu

Autor: Marija Brnić , 07. lipanj 2022. u 22:00
AZTN ih je kaznio zbog nepoštenih trgovačkih praksi/NTL

Sporan je bio slučaj transportnog rabata, koji je AZTN utvrdio u odnosima s dva dobavljača.

Visoki upravni sud RH odbio je žalbu Narodnog trgovačkog lanca (NTL) te je postala pravomoćna presuda Upravnog suda kojom je dano za pravo Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) i kazni koju je NTL-u izrekla još 2019. zbog nepoštenih trgovačkih praksi.

Sporan je bio slučaj transportnog rabata, koji je AZTN utvrdio u odnosima s dva dobavljača. Prvi slučaj, koji je pravomoćno potvrđen prije pet mjeseci, odnosi na suradnju s mliječnom industrijom Zdenka, a u aktualnoj presudi je posrijedi odnos s petrinjskim Gavrilovićem.

U ugovorima s tim tvrtkama AZTN je utvrdio kako NTL nije definirao mjesto isporuke, kako je propisano, te je to ocijenjeno teškom povredom zakona.

Ti sporazumi datiraju još iz 2018., a AZTN ih je “iskopao” tijekom akcije ispitivanja tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, koje provodi s ciljem utvrđivanja posluju li trgovci u odnosu s dobavljačima iz tih djelatnosti u skladu sa zakonskim odredbama.

Po metodi uzorka pročešljan je i ugovor s Gavrilovićem i Zdenkom, te se ispostavilo da je ugovoren tzv. transportni rabat, koji se treba iskazati na računu dobavljača, što je sporno, jer je zakonski zabranjena naplata naknade za dostavu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda izvan ugovorenog mjesta isporuke, kao i naplata naknade za čuvanje i manipulaciju nakon isporuke.

Nije utvrđeno jesu li rabati naplaćivani, ali je samo ugovaranje kršenje ugovora, za što je u slučaju Gavrilovića, AZTN je NTL-u izrekao kaznu u visini od pola milijuna kuna, no zbog prekida spornih odredbi ugovora i kooperativnosti NTL-a tijekom istrage umanjio je kaznu na 350 tisuća kuna. Za nepoštenu trgovačku praksu u slučaju Zdenke NTL je penaliziran sa 450 tisuća kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close