Belgijski DW Reusables preuzimanjem zagorske tvrtke širi poslovne operacije u Hrvatskoj

Autor: Jadranka Dozan , 30. ožujak 2022. u 13:36
Kao rezultat daljnje automatizacije i robotizacije projicirali su i rast produktivnosti za oko tri posto/PD

Novi vlasnici Stražaplastike s rastom proizvodnje mogu udovoljiti svima u svijetu.

DW Reusables, jedna od vodećih kompanija za proizvodnju višekratne ambalaže, specijalizirana i za rješenja po mjeri koja zahtijevaju razvoj kalupa, potvrdila je da je u Hrvatskoj uspješno završila akviziciju Stražaplastike.

Kompanija sa sjedištem u Belgiji time će samo proširiti poslovne operacije u Hrvatskoj; već otprije u njezinu je vlasništvu nekadašnji Kaplast, a proizvodne lokacije osim u Belgiji i Hrvatskoj, ima još i u Španjolskoj i Poljskoj.

Stražaplastika, pak, sa svojih 227 zaposlenih uz proizvodnju u Humu na Sutli u Zagorju ima i pogone u Makedoniji (Probištip) te u Srbiji (Subotica).

Rastuća potražnja
Njezinim preuzimanjem DW Reusables dodatno će osnačiti proizvodni porttfelj. Uz, primjerice, gajbe, palete i kontejnere za višekratnu upotrebu za industriju pića, prošireni asortiman uključuje proizvode poput ladica, torbi i nosača za prehrambeno, poljoprivredno, građevinsko ili npr. automobilsko tržište.

Novi vlasnici Stražaplastike računaju da će tom akvizicijom povećati kapacitete i potaknuti daljnji razvoj velikog potencijala višekratne ambalaže za kupce u Europi, Africi, Aziji te Sjevernoj i Južnoj Americi.

“Vidimo ovo kao sjajnu priliku za daljnji razvoj i proširenje našeg portfelja proizvoda. Uz rastuću potražnju za pakiranjem za višekratnu upotrebu, dodatni kapacitet dolazi u pravom trenutku i pomoći će nam da ispunimo zahtjeve naših kupaca u cijelom svijetu”, kaže Paul Baeyens, izvršni direktor ove belgijske kompanije.

227

zaposlenih ima Stražaplastika u Humu na Sutli te pogonima u Srbiji i Makedoniji. Prihod u 2020. bio je 107 milijuna kuna

Dodaje kako u prilog dobrim perspektivama tvrtke ide i rastuća briga o okolišu, a pritom posebno apostrofira prednosti “Loop Ready Packaginga”. Inače, tvrtka je u vlasništvu privatne investicijske tvrtke Olympus Pertners sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Istodobno, u vlasničkoj strukturi Stražaplastike natpolovični paket (58,8 posto) bio je u rukama tvrtke Aquae Vivae, čiji suvlasnici i zasebno drže značajne pakete dionica Stražaplastike.

Tako na listi 10 najvećih dioničara Stražaplastike drugo mjesto, iza Aquae Vivae, drži Dragutin Plahutar s nepunih 25 posto udjela, a s 13,5 posto dionica na trećem mjestu je Josip Grilec, ujedno i dugogodišnji predsjednik Uprave i ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika Croma. Preostalih 2,7% dionica Stražaplastike raspršeno je među dvjestotinjak malih dioničara.

Niska zaduženost kao odlika
Prema posljednjem dostupnom godišnjem izvješću, to je društvo za preradu i promet plastičnih masa u 2020. ostvarilo više od 107 milijuna kuna ukupnih prihoda, čime je u prvoj pandemijskoj godini u odnosu na 2019., uz istu razinu tonažne proizvodnje plastičnih masa, ostvaren blagi porast prihoda od jedan posto.

Kako su u isto vrijeme rashodi smanjeni devet posto, u konačnici je iskazan znatno veći rast neto dobiti (11,5 prema 3,5 milijuna kuna). Jedno od obilježja zagorske tvrtke je i razmjerno niska razina zaduženosti.

Za proteklu godinu rezultati se tek očekuju, ali Uprava je lani isticala kako je za 2021. predviđena desetak posto veća realizacija u odnosu na 2020., a kao rezultat daljnje automatizacije i robotizacije projicirali su i rast produktivnosti za oko tri posto.

Plan je bio i približno petinu prihoda ostvariti kroz nove proizvode i nove kupce. U okviru različitih tehnologija proizvodnje poput tzv. injekcijskog brizganja i ekstrudiranja, na internetskim stranicama društva proizvodni asortiman podijeljen je na skupine; od gajbi i nosiljki (za boce, voće i povrće i slično), do slamki i tuba, ali i plastičnog aku-programa.

Komentirajte prvi

New Report

Close