Nove komplikacije u Đuri Đakoviću zbog malih dioničara?

Autor: Marija Brnić , 24. lipanj 2022. u 13:36
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Nezadovoljni odbijanjem njihovog protuprijedloga, kojim bi zadržali veći udjel u temeljnom kapitalu nakon “čišćenja”, najavljuju tužbu i privremenu mjeru radi pobijanja odluka skupštine

Grupa malih dioničara koji su se protivili predloženim odlukama i prvim koracima u konačnoj provedbi programa restrukturiranja Đure Đakovića nije uspjela srušiti predloženi dnevni red na Glavnoj skupštini kompanije održanoj u četvrtak u Slavonskom Brodu. Odluke koje je predložila uprava o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka, isključenju prava prvenstva pri upisu novih dionica i povećanju temeljnog kapitala unosom prava uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica usvojili su nazočni predstavnici koji imaju više od 90 posto dionica Đure Đaković.

Mali dioničari koji su dostavili protuprijedlog smatraju da se prijedlogom krši program koji je odobrila Europska komisija, no predstavnici države, koja sada postaje većinski vlasnik, tvrde suprotno, jer su se svi koraci u detalje dogovarali upravo s EK. Mali dioničari u Đuri Đakoviću do sada su bili većinski vlasnici, ali nisu skupili dovoljan broj glasova da zaustave svoje minimiziranje u vlasničkoj strukturi. S protuprijedlogom je izašlo njih 24 s udjelom od 3,21 posto, a na skupštini, među ostalim, nije bio nazočan niti Pavel Petrovič, drugi češki investitor koji je nakon odabira tvrtke Jaroslava Strnada i Renea Matere DD Acquisition za strateškog partnera u restrukturiranju Đure Đaković, otkupio 8,7% dionica slavonskobrodskog industrijalca.

Prema prijedlogu uprave, prvi korak podrazumijeva smanjenje temeljnog kapitala zbog pokrića gubitaka, koje se provodi smanjenjem nominalnog iznosa dionica s 20 na 10 kuna, potom slijedi daljnje smanjenje kapitala spajanjem dionica, te bi vrijednost dionice s 10 pala na 0,20 kuna, ispod zakonski propisanog minimuma, te bi uslijedilo spajanje 50 dionica u jednu, nominalne vrijednosti 10 kuna. S 203 milijuna kuna, temeljni kapital Đure Đaković spustit će se na 2,03 milijuna, a u drugom koraku, unosom 101 milijuna kuna potraživanja države, temeljni kapital raste na 103 milijuna kuna.

Prijedlog malih dioničara bio je da država najprije unese svoja prava, te tek potom ide u smanjenje temeljnog kapitala, što je na skupštini osporeno i odbijeno. No, pravni zastupnik malih dioničara Hrvoje Lukavec na skupštini je najavio tužbu i poništavanje donesenih odluka, te privremenu mjeru radi pobijanja odluka Skupštine. Uprava, naravno, planira nakon uručenja zapisnika ići s provedbom upisa u sudski registar. Ovisno o tomu tko će prvi provesti svoj naum na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu, ovisit će i realizacija daljnjeg procesa, koji predviđa unos ulaganja strateškog partnera češkog DD Acquisitions i stjecanje većinskog udjela. A premda mali dioničari očito nemaju dovoljno snage da promijene odluke i osiguraju sebi veće udjele nakon što se provede spasonosno čišćenje i jačanje kapitala, mogu još uvijek usporiti i zakomplicirati realizaciju tog procesa.

Komentirajte prvi

New Report

Close