Novac za Uljanik kompenzirao bi udjelima tvrtki Brodotrogira

Autor: Marija Brnić , 19. studeni 2018. u 13:01
Danko Končar ne diže ruke od Uljanika, sad pokušava preko Trogira, Foto: IVANA IVANOVIĆ/PIXSELL

Izvanredna skupština radi prijenosa vlasništva na Kermas.

Danko Končar i dalje ne diže ruke od Uljanika. Tom službeno odabranom potencijalnom strateškom partneru za dokapitalizaciju i potom restrukturiranje pulskog brodogradilišta ulazak u Uljanik svakim danom sve je skuplji, jer otezanje donošenja odluka proizvodi nove troškove, a time povećava i učešća koje moraju osigurati država i privatni partner.

Prošli tjedan neslužbeno se iz Pule čulo kako Končar predlaže među ostalim da dio ulaganja kompenzira udjelima u tvrtkama koje ima u vlasništvu u Trogiru. Takav mogući scenarij najavljuje se i kroz izvanrednu skupštinu dioničara Brodotrogira koju je Uprava na čelu s Nenadom Končarom sazvala za 27. prosinca. Na dnevnom redu skupštine su odluke o prijenosu vlasništva u nekoliko tvrtki s Brodotrogira na Končarevu Kermas energiju, u čijem je posjedu više od 95 posto dionica Brodotrogira i preko koje bi se odvijao ulazak u Uljanik.

Različite djelatnosti

Kermas energiji planira se prenijeti udjele u Hrvatskoj brodogradnji Trogir, Servisnom centru Trogir, Brodotrogir designu, Brodotrogir – Outfitu i Tekol Trogiru. U službenom pozivu ne navodi se obrazloženje za prijenos, a pojašnjenje do zaključenja ovog izdanja Poslovnog dnevnika nismo dobili ni iz Brodotrogira. Riječ je o tvrtkama za izgradnju i remont brodova, dok se Tekol-Trogir bavi antikorozivnom zaštitom, a osnovana je u partnerstvu s riječkom tvrtkom Teko –Teri, u vlasništvu riječke poduzetničke obitelji Markanović, s kojom je svojedobno Končar “snimao” 3. maj prije njegove privatizacije. Brodotrogir design tvrtka je osnovana ove godine za projektiranje brodova, dok je Brodotrogir outfit pokrenut lani za proizvodnju gotovih metalnih proizvoda, a inače nalazi se na listi poreznih dužnika s dugom nešto većim od 1 milijun kuna. I sam Brodotrogir je na toj neslavnoj listi, a ukupnim dugom državi od 5,3 milijuna kuna, od čega polovicu čini dug za porez na dobit.

Program još na putu

Neslužbeno se iz škerskih izvora čuje da je u Ministarstvo gospodarstva poslan razrađeni koncept restrukturiranja koji nudi nova uprava na čelu s Emilom Bulićem, a uključuje Končara, međutim izvori u Ministarstvu tvrde da taj program do njih nije stigao.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Hrvatskoj brodogradnji Trogir, Brodotrogir designu, Brodotrogir – Outfitu ne vrijede ni pišljiva boba.
Tehnologija i organizacija negje od prije 50 godina. Čista manufaktura. Ne znaju proizvesti ništa ispod 25-30% gubitaka.

New Report

Close