Nisu zaduženi, niti su nelikvidni

Autor: Suzana Varošanec , 25. travanj 2018. u 22:00
Pokretanje stečaja Tehnike tražila je tvrtka Zagorje Tehnobeton/Marijan Sušenj/PIXSELL

Razloga protiv stečaja Tehnike.

Na ročištu održanom radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečaja nad Tehnikom na prijedlog varaždinskog Zagorje Tehnobetona, sudeći prema informaciji zagrebačkog građevinara na burzi, odbijen je predlagač sa zahtjevom da se provede novo vještačenje.

Taj pravni moment u kontekstu ostalih ukazuje na to da će i stečajni prijedlog biti odbijen. Prihvaćen je nalaz i mišljenje od strane suda imenovanog sudskog vještaka, koji tvrdi da je imovina Tehnike za 260 mil. kn veća od obveza te da ne postoji stečajni razlog prezaduženosti. Uz to, Tehnika od početka tvrdi da je prijedlog neosnovan te očekuje njegovo odbijanje zbog nepostojanja zakonskih razloga.

Drugi zakonski razlog za stečaj vezan uz nesposobnost za plaćanje nije u fokusu, i inače u 70 godina opstojnosti tvrtka nikad nije bila u blokadi, izuzev slučaja privremene mjere u korist Zagorje Tehnobetona te poništene u žalbenom postupku.

Treće tvrtka nije dužnik jer traje njihova parnica u prvom stupnju u kojoj se utvrđuju međusobna potraživanja. Na strani varaždinske tvrtke u predstečaju pomaka nema, dok njezin osnivač Zagorje d.d., nakon što je 2016. pozitivno poslovao (dobit od 5,9 mil. kn) sad traži otvaranje stečaja zbog nesposobnosti za plaćanje.

Sutra zasjeda NO Tehnike vezano za revidirane GFI za 2017., prijedlog za pokriće gubitka iz zadržane dobiti i izvješće za prvi kvartal. Neslužbeno se doznaje da su lani uprihodili 629,3 mil. kn te da imaju još dospjelih potraživanja prema kupcima u iznosu od 50 mil. kn za koje se očekuje naplata.

Komentirajte prvi

New Report

Close