NEXE ‘osvojio’ još jednu Viaduktovu nekretninu, zgradu u Kranjčevićevoj

Autor: Suzana Varošanec , 13. ožujak 2022. u 22:00
Dražba četverokatne zgrade zaključena je 8. ožujka/J. Galoić/PIXSELL

Na prvoj e-javnoj dražbi NEXE je dao najpovoljniju ponudu od 13,2 milijuna kuna.

Četverokatnu Upravnu zgradu bivšeg građevinskog diva Viadukta (u stečaju od 2017.), na atraktivnoj lokaciji u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu, preuzeo je najveći proizvođač građevinskog materijala u regiji grupacija NEXE, u većinskom vlasništvu obitelji poduzetnika Ivana Ergovića seniora.

Na prvoj elektroničkoj javnoj dražbi prodaje navedene nekretnine, zaključene 8. ožujka, ovaj se ishod iskristalizirao pošto je NEXE s najpovoljnijom ponudom u iznosu 13.207.500 kuna, koliko je iznosila i početna cijena za nadmetanje, bio jedini ponuditelj. Potvrdio je to stečajni upravitelj Viadukta Milorad Zajkovski dodavši da je drugi registrirani dražbovatelj odustao.

Kroje se planovi
Mogući “okidač” za to leži u činjenici da je NEXE i glede Upravne zgrade Viadukta stekao status prvog razlučnog vjerovnika, kupujući je stavljanjem u prijeboj tražbine koju ima s protutražbinom stečajnog dužnika po osnovi cijene u visini utvrđene vrijednosti nekretnine.

Za novog vlasnika to znači još kraće vrijeme za formalnopravnu registraciju vlasničkog statusa, dok se po svemu sudeći kroje planovi i ozbiljno zahuktava priprema za biznis s nekretninama.

Ulaskom u status razlučnog vjerovnika koji je prvotno imao PBZ (neslužbeno riječ je o osiguranom potraživanju u iznosu od oko 107 milijuna kuna), a po cijeni koja poslovna tajna, NEXE je dobio priliku ne samo za jačanje svojih proizvodnih kapaciteta, već i za razvoj moguće još jednog lukrativnog nekretninskog projekta, odnosno pored najave prvog u Radničkoj ulici u Zagrebu na zemljištu veličine 33.200 četvornih metara.

Za svoje nekretninsko poslovanje NEXE će organizirati i svoju novu poslovnu diviziju. Usto, kao jedini ponuđač natjecali su se i za treću Viaduktovu nekretninu, bivšu betonaru u Pojatnom pokraj Zaprešića te postali i njezini vlasnici.

U ove tri e-dražbe kao najpovoljniji ponuđač, ujedno prvi razlučni vjerovnik, za tri nekretnine natjecali su se s najboljim ponudama, ukupno radi se o iznosu od 83 milijuna kuna.

Uz projekt reaktivacije Viaduktove betonare i zapošljavanje 50-ak ljudi u Pojatnom, investicija u postojeću betonaru u Sisku u završnoj je fazi; u tijeku je montiranje opreme za drugu tvornicu betona, a završetak projekta predviđen je u drugom kvartalu.

Projekt ulaganja u betonaru u Koprivnici također je u tijeku, dovršetak je planiran za 2. kvartal, dok se u ljeto očekuje završetak ulaganja u izgradnju nove tvornice betona u Sarajevu.

Trenutno je proizvodnja i distribucija svježeg betona u Grupi organizirana kroz 12 tvornica betona – sedam u Hrvatskoj, tri u Srbiji, te dvije u BiH. NEXE beton na tržištu regije prisutan je s oko pola milijuna kubika godišnje, od čega je polovina u Hrvatskoj.

Sustav kontrole
“Betoni kojima opskrbljujemo tržište zadovoljavaju sve potrebe pa su naši kupci mogu birati između klasičnih betona i onih specifičnijih namjena. Sve tvornice betona imaju uspostavljen sustav kontrole okoliša i sustav kontrole kvalitete od ulazne kontrole agregata, cementa, dodatka za proizvodnju betona i vode, do završne kontrole ispitivanja finalnog proizvoda”, navode iz NEXE Grupe.

NEXE-ove projekcije tržišnih trendova govore da će građevinska industrija do 2026. biti suočena s pozitivnim efektima, uz potencijalne kratkoročne negativne utjecaje na poslovanje, poput inflatornog pritiska, usporavanja investicija i utjecaja krize u Ukrajini na europsko gospodarstvo.

No, projekti obnove od potresa i investicije financirane iz EU fondova, te najave brojnih projekata u regiji, kažu, daju naslutiti pozitivne trendove za građevinski sektor. 

Komentirajte prvi

New Report

Close