Neto dobit Saponije od 66,9 milijuna kuna u 2020. čak 3,7 puta veća nego 2019.

Autor: Suzana Varošanec , 25. veljača 2021. u 13:26
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Prihodi od prodaje osječke tvrtke lani su iznosili 523,6 milijuna kuna i porasli su za 7 posto u odnosu na raniju godinu, pa je glavno obilježje poslovanja stabilni rast prihoda, s posebnim naglaskom na optimiziranje poslovnih rashoda koje su smanjli za 6,4%.

Saponia je u 2020. ostvarila 543,8 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je rast od 6,8 posto u odnosu na godinu ranije – prihodi od prodaje lani su iznosili 523,6 milijuna kuna i porasli su slično, odnosno za 7 posto, pa je protekla pandemijska godina obilježena stabilnim rastom poslovnih prihoda, s posebnim naglaskom na optimiziranje poslovnih rashoda. Ukupni rashodi Saponije lani su iznosili 463,6 milijuna kuna i manji su za 6,4 posto, navodi se u nekonsolidiranom financijskom izvješća osječke tvrtke objavljenome na Zagrebačkoj burzi.

Naglasak je pritom stavljen, kako navode, na profitabilan proizvodni program I sposobnost prilagodbe u novonastaloj situaciji, što je rezultiralo rastom EBITDA od 174 posto. EBITDA za 2020. ostvarena je u iznosu od 98,1 milijun kuna uz maržu od 18 posto. Operativna dobit Saponije iznosi 82,3 milijuna kuna, dok je neto dobit ostvarena u iznosu od 66,9 milijuna kuna 3,7 puta veća nego u 2019. kada je iznosila 18,1 milijun kuna.

Gotovo 45 posto prihoda ostvarili su na izvoznim tržištima te usmjerenost na njihova ino-tržišta i dalje predstavlja jednu od osnovnih odrednica osiguranja povećanja prihoda Saponije. U cilju osiguranja kvalitetne infrastrukturne pretpostavke za skladištenje i distribuciju proizvoda Saponije, Kandita i Koestlina navode investiciju u vrijednosti 8,74 milijuna kuna u rekonstrukciju, izgradnju i opremanje Logističko distribucijskog centra u Zagrebu, dok je za strateški smjer poslovanja određeno povećanje energetske učinkovitosti proizvodnih pogona kroz proizvodnju energije iz OIE. To znači projekt vrijedan 50,5 milijuna kuna koji je Saponia prijavila je na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Nastavljen je i proces digitalne transformacije poslovanja kroz implementaciju SAP sustava koji će pridonijeti daljnjoj produktivnosti, efikasnosti i unapređenju poslovanja.

“U poslovnu politiku Saponije inkorporirano je društveno odgovorno poslovanje. Situacija u protekloj godini posebno nas je motivirala da donacijama i potporama te dodatnom brigom o zaposlenicima učinimo život lakšim te motiviramo i druge da djeluju u istom smjeru”, navodi se u izvješću koje potpisuje predsjednica Uprave Saponije Dajana Mrčela.

Na dan 31. prosinca 2020. ova tvrtka raspolaže s ukupnom imovinom od 648,5 milijuna kuna, uz kreditnu zaduženost od 112,9 milijuna kuna, neto financijski dug od 31,2 milijuna kuna I neto radni kapital od 144,4 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close