Neto dobit Ericssona Nikole Tesle 20,5 milijuna eura u prvih devet mjeseci

Autor: Josipa Ban , 25. listopad 2023. u 22:00
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Solidno prolazno vrijeme unatoč usporavanju kapitalnih ulaganja teleoperatera.

Ericsson Nikola Tesla, najveća ICT kompanija u Hrvatskoj, u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je solidne poslovne rezultate. Prihodi od prodaje, koji iznose 205,9 milijuna eura, bilježe porast od 700 tisuća eura u odnosu na isti period lani.

Operativna dobit viša je 81,7 posto te iznosi 24,7 milijuna eura, dok je neto dobit viša 94,6 posto te iznosi 20,5 milijuna eura, izvijestili su iz kompanije. Međutim, tvrtka je ostvarila negativan novčani tok od poslovnih aktivnosti, što je posljedica dinamike plaćanja kupaca te odgode u finalnoj realizaciji pojedinih projekata. No iz Ericssona ističu da očekuju da će novčani tok od poslovnih aktivnosti biti pozitivan do kraja godine.

Uzlazni prihod od usluga

Za rast prihoda, pak, objašnjavaju, zaslužan je kontinuiran porast prihoda od usluga za Ericsson, čime su neutralizirali niži prihodi na domaćem i ostalim izvoznim tržištima.

“Kada govorimo o uslugama za Ericsson, posebno su naglašene učinkovite isporuke visokokvalitetnog softvera te brze isporuke ključnih funkcionalnosti koje osiguravaju Ericssonovo tehnološko vodstvo. Ostvareno je pozicioniranje u novim, strateški važnim, područjima kao što je Cloud RAN, a što otvara priliku za daljnji rad na najnovijim tehnologijama u telekom industriji” istaknula je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle dodajući da je sve to potvrda visoke razine kvalitete njihovog R&D centra, i to u svim kategorijama i poslovnim segmentima. Što se domaćeg tržišta tiče, iz kompanije ističu da se uočava usporavanje kapitalnih ulaganja telekomunikacijskih operatera, a koji se nakon razdoblja povećanog ulaganja u mrežnu infrastrukturu, uvjetovanog rastom potražnje za telekomunikacijskim uslugama te alokacijom 5G spektra, fokusiraju na monetizaciju 5G mreže.

Izvozna tržišta

Na izvoznim tržištima, pak, nastavili su suradnju s operatorima HT Mostar, Crnogorski Telekom, IPKO Kosovo, Telekom Kosova i Ucom Armenija.

24,7 milijuna

eura iznosi operativna dobit krajem rujna

U segmentu Digitalno društvo potpisali su nove ugovore s Državnom geodetskom upravom RH, Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom unutarnjih poslova i CARNET-om. Također, završili su obilježili su dva projekta – e-Kultura (digitalizacija kulturne baštine) i WaterQ (rješenje za digitalnu transformaciju praćenja kvalitete vode). U području nacionalne sigurnosti s Ministarstvom unutarnjih poslova Crne Gore nastavljena je suradnja potpisom ugovora o održavanju Centra 112, ističu iz Ericssona NT.

Što se planova tiče, Kovačević ističe da im je cilj ojačati vodeću poziciju u mobilnim mrežama, rasti u segmentu Digitalno društvo te zadržati i kontinuirano unapređivati poziciju u segmentima usluga i istraživanja i razvoja.

Dionica Ericssona Nikole Tesla bila je u srijedu najtrgovanija vrijednosnica na Zagrebačkoj burzi s 240,7 tisuća eura prometa, a cijena dionici porasla je 3,84 posto, na 203 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close