Neto dobit Atlantic Grupe pala 33 posto, na 163,2 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. veljača 2017. u 10:21
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Dobit iz poslovanja prije kamata i poreza (EBITDA) iznosi 474,4 milijuna kuna i manja je za 16,4 posto, uslijed najavljenih ulaganja u razvoj distribucije vlastitih brendova u Njemačkoj i Austriji, navodi se.

Atlantic Grupa je u 2016. ostvarila neto dobit od 163,2 milijuna kuna, što je 32,7 posto manje nego u godini ranije, pokazuju podaci iz nerevidiranog konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog u utorak.

Dobit iz poslovanja prije kamata i poreza (EBITDA) iznosi 474,4 milijuna kuna i manja je za 16,4 posto, uslijed najavljenih ulaganja u razvoj distribucije vlastitih brendova u Njemačkoj i Austriji, navodi se. Neto dobit nakon manjinskih interesa ostvarena u prošloj godini iznosila je 162,8 milijuna kuna, prema godinu ranije zabilježenih nešto više od 242 milijuna kuna.

Atlantic Grupa je u prošloj godini ostvarila prihode od prodaje od 5,1 milijardu kuna, što u odnosu na 2015. predstavlja pad od 5,5 posto. Pad prodaje, kako navode u tvrtki, uvjetovan je prekidom suradnje s najvećim kupcem privatne robne marke u segmentu Sportske i aktivne prehrane te deprecijacijom ruske rublje i srpskog dinara. Izuzmu li se navedeni efekti, prihodi od prodaje ostali su na prošlogodišnjoj razini.

Promatrano po tržištima, najveći rast prodaje od 4,4 posto ostvaren je na hrvatskom tržištu, koje je s udjelom u prihodu od 28,8 posto najveće tržište Atlantic Grupe. Znatno su porasli i prihodi na tržištu BiH, za 3,9 posto, pa u prihodu kompanije to tržište sudjeluje sa 7,8 posto.

Vlastite robne marke Atlantic Grupe sudjeluju u prodaji sa 67,8 posto, distribucija proizvoda robnih marki principala s 21,4 posto, ljekarnički lanac Farmacia sa 7,1 posto, dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave u zemlji i inozemstvu u ukupnom prihodu od prodaje sudjeluju s 3,7 posto.

"U 2016. godini Atlantic Grupa je osnovala distribucijske kompanije u Njemačkoj i Austriji, sa svrhom plasmana ciljanih proizvoda s najvećim međunarodnim potencijalom na ova tržišta. Uz implementaciju strategije internacionalizacije poslovanja, nastavili smo s uspješnim restrukturiranjem područja Sportske i aktivne prehrane pojednostavljivanjem receptura i proizvodnog portfelja. Također smo ugovorima s novim principalima proširili distribucijske aktivnosti na regionalnim tržištima te smo nastavili aktivno razvijati vlastite brendove", kazao je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Uz ulaganje u distribucijske kapacitete na zapadu Europe, Atlantic je nastavio razvijati distribucijsko poslovanje ugovorima s novim s principalima u regiji (Beam Suntory za tržišta Srbije, Makedonije, Crne Gore, Kosova i Albanije) kao i na zapadu (švedski Nocco), navodi se u izvješću.

Tijekom 2016. godine Atlantic Grupa se fokusirala na restrukturiranje područja Sportske i aktivne prehrane te je godinu završila sa značajno efikasnijim poslovnim modelom koji podrazumijeva
manji broj proizvoda s višom profitabilnošću, dok je u području proizvodnje za privatne robne marke sklopljena suradnja s novim partnerom te se nastavlja s razvojem novih proizvoda i pregovorima s novim potencijalnim partnerima.

Također, Atlantic je s EBRD-om i četiri partnerske banke (Erste, Raiffeisen, Sberbank i Unicredit) te Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC) dogovorio povoljnije financijske
uvjete kreditnog paketa u vrijednosti od 191,5 milijuna eura uz produljenu ročnost te je ostvareno i uspješno izdanje korporativnih obveznica.

Komentari (2)
Pogledajte sve

buksaju lovu za akviziciju,,:-)

“A sad adio,a sad adio,i tko zna kad i tko zna gdje”.Emile,plati državi 30 milijuna kuna poreza što si dužan,nema više tvojih zaštitnika.By,By,

New Report

Close